Pellanet

Και πάλι αλλαγές στα τεκμήρια

Η κυβέρνηση χαλαρώνει τον κλοιό των τεκμηρίων για χαμηλά εισοδήματα και μικροϊδιοκτήτες, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικές ρυθμίσεις, οι οποίες επιβάρυναν και όσους διαθέτουν ένα μικρό διαμέρισμα, ένα εξοχικό και ένα ΙΧ αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού και δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ από την Εφορία.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα 'Τα Νέα', αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών με τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου πρόκειται να μειώσει το ποσό βάσει του οποίου υπολογίζεται το νέο τεκμήριο για κατοικίες έως 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα οχήματα χαμηλού κυβισμού.

Από την άλλη πλευρά, αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών και αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Έτσι, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι αδικίες του νέου συστήματος, το οποίο έχει δεχθεί κριτική ότι αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα.

Οι διορθώσεις στις ελάχιστες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο θεωρούνται επιβεβλημένες, καθώς επιβαρύνουν ακόμη και φορολογούμενους μισθωτούς που δεν φοροδιαφεύγουν. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση κληρονομιάς από χαμηλόμισθο φορολογούμενο διαμερίσματος υψηλής αντικειμενικής αξίας σε ακριβό προάστιο της Αττικής, ο οποίος καλείται τώρα να φορολογηθεί για εισόδημα που δεν έχει. Εκτιμάται ότι με τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα αντιμετωπισθούν αυτές οι αδικίες και ότι με το νέο σύστημα θα αποκαλυφθούν τα εισοδήματα εκείνων που πραγματικά τα διαθέτουν και τα αποκρύβουν. Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήδη προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν «συγκεκριμένες βελτιώσεις που θα αφορούν τα τεκμήρια» και «θα δίνουν τη δυνατότητα ελάφρυνσης σε ορισμένα χαμηλά και επιβάρυνσης σε ορισμένα υψηλά τεκμήρια που καταφανώς έχουν να κάνουν με πολυτελή διαβίωση».

Ειδικότερα, για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης που έχουν καθοριστεί για τα σπίτια έως 80 τμ σε 60 ευρώ ανά τμ και για εκείνα που είναι από 81 τμ έως 200 τμ σε 80 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να μειώσει τα παραπάνω ποσά κατά 15% έως 20% στις περιπτώσεις που το ακίνητο δεν ξεπερνάει σε εμβαδόν τα 100 τετραγωνικά. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχεται ουσιαστική μείωση του ελάχιστου εισοδήματος που πρέπει να δηλώσει κάποιος που διαθέτει μόνο πρώτη κατοικία. Έτσι, ένα διαμέρισμα 60 τμ θα βαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης περίπου 3.000 ε υρώ αντί 3.600 ευρώ με την αρχική διάταξη όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αντίστοιχες βελτιώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν και για τα οχήματα χαμηλού κυβισμού, δηλαδή μέχρι 1.200 κ.ε. Αντίθετα, αρκετά υψηλότερα θα είναι τα ποσά για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών, δηλαδή άνω των 250-300 τμ.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη με την οποία θα εμπίπτουν στα νέα τεκμήρια και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι μέχρι στιγμής εξαιρούνται. Με την αλλαγή που θα γίνει θα τεθούν όρια ηλικίας αλλά και εισοδηματικά όρια. Δηλαδή, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύει μόνο για συνταξιούχους άνω των 60 ή 65 και εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο. Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:34 - 4ο Περιβαλλοντικό & Αθλητικό Φεστιβάλ «ΑΓΑΠΩ ΛΟΥΔΙΑ» – Μη λείψει κανείς!

12:30 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις σε κοινότητες της Αλμωπίας

12:26 - Η βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Έδεσσας φιλοξένησε τον ποιητή Θοδωρή Σαρηγκιόλη

12:22 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Νάξο

12:19 - Μήνυμα του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη σε μαθητές και γονείς για τις πανελλαδικές εξετάσεις

12:17 - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της απόφασης Αυγενάκη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των παρακάρλιων περιοχών, ύψους 43 εκατ. ευρώ

12:14 - Επίσκεψη της Υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη στον Δήμαρχο Πέλλας

07:23 - Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης την Τετάρτη 29 Μαΐου στον Άγιο Σπυρίδωνα (περιοχή Αγίου Γεωργίου)

15:02 - Ενημέρωση προς τους Δημότες- Προτροπή μη χρήσης της γέφυρας του Πλατανότοπου μέχρι νεότερης ανακοίνωσης

15:00 - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ