Pellanet

Καθηγητής Βαφείδης για Παγασητικό: Τι έδειξαν οι μετρήσεις στο νερό -Οι αλλαγές σε θερμοκρασία, αλατότητα και pH

Προβληματισμό για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον Παγασητικό Κόλπο, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και των πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή μέσα σε ένα μήνα, προκαλούν τα πρώτα αποτελέσματα δειγματοληψιών που έλαβαν οι ειδικοί του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι δειγματοληψίες έλαβαν χώρα πριν από περίπου ένα μήνα στο δυτικό, κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Παγασητικού κόλπου, και σε βάθη από 60 μέχρι 100 μέτρων. Μετρήθηκαν τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της υδάτινης στήλης (θερμοκρασία, αλατότητα, διαλυμένο οξυγόνο, ενεργός οξύτητα και χλωροφύλλη α), με συνεχή καταγραφέα CTD και συγκρίθηκαν με δεδομένα προηγούμενων ετών.

Σημαντικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά και στην ποιότητα νερού του Παγασητικού
Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν μία σαφή εισροή γλυκού νερού στο επιφανειακό στρώμα του Παγασητικού και σε βάθος μέχρι τα 20-25 μέτρα, η οποία έχει επηρεάσει εμφανώς τη θερμοκρασία, την αλατότητα και την ενεργό οξύτητα (pH).
Η θερμοκρασία στο επιφανειακό στρώμα εμφανίστηκε ελαφρώς αυξημένη και κυμάνθηκε περίπου στους 24-25οC.
Η αλατότητα εμφανίστηκε ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις και κυμάνθηκε περίπου στο 33-35‰.
Η ενεργός οξύτητα (pH) εμφανίστηκε ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.
Το διαλυμένο οξυγόνο δεν εμφάνισε σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές του κόλπου την αντίστοιχη περίοδο του έτους.
Η χλωροφύλλη α εμφάνισε μειωμένες τιμές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του κόλπου.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου, 2023


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

17:08 - «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2026»

16:46 - Κέντρο Καινοτομίας στην Πέλλα, αλλά ποιος θα αναδείξει τον τόπο;

13:15 - Το αγκάθι του Χριστού σιωπηλός μάρτυρας του Γολγοθά στον Αλιάκμονα

17:30 - Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για τις Περιοχές Natura 2000

17:28 - Το δημογραφικό ζήτημα στο επίκεντρο του νέου τεύχους του Περιοδικού της Βουλής

17:24 - Τις νέες ευρωπαϊκές στρατηγικές για τα λιμάνια, τη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία παρουσίασε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας – «Εδραιώνουμε την Ευρώπη ως την κορυφαία πλωτή ήπειρο»

17:21 - Εργασίες συντήρησης πρασίνου στη Νέα Εθνική Οδό   Θεσσαλονίκης- Έδεσσας (Παράκαμψη Παραλίμνης) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

17:17 - Συνελήφθη ανήλικος στην Κατερίνη για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση καρτών ΑΤΜ – κλώνων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

13:42 - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση TUTTOFOOD 2026

13:33 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ