Pellanet

Κι άλλες υδρευτικές γεωτρήσεις με αρσενικό στη Δυτική Χαλκιδική: Οι συνέπειες της λειψυδρίας απαιτούν την άμεση δρομολόγηση συγκεκριμένων μέτρων και έργων

Γιάννης Μυλόπουλος: «Η λειψυδρία είναι ανθρωπογενής, δεν είναι... Θεομηνία. Γι' αυτό και η Περιφέρεια οφείλει να αντιμετωπίσει τις αιτίες του προβλήματος και όχι να τρέχει πίσω από τα συμπτώματα»

 

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» είχε καταθέσει συγκεκριμένη ερώτηση προς την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κα Ζωγράφου σχετικά με τη λειψυδρία στη Χαλκιδική. Ενός σοβαρού ανθρωπογενούς προβλήματος, μια από τις πλέον σημαντικές συνέπειες του οποίου είναι και τα προβλήματα ποιότητας στο δίκτυο πόσιμου νερού του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι, ο Δήμος Νέας Προποντίδας ελάττωσε την υδροδότηση για κάποιες ώρες στους κατοίκους, καθώς και σε επτά ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Ακολούθως, τον Σεπτέμβριο, διπλασίασε το κοστολόγιο στους λογαριασμούς του νερού – και μάλιστα με αναδρομική ισχύ – φέρνοντας σε απόγνωση αγρότες, επαγγελματίες, αλλά και νοικοκυριά.

Από τότε υποστηρίζαμε ότι η αύξηση της τιμής του νερού δεν θα δώσει λύση στη λειψυδρία. Καθώς τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού στην ύδρευση είναι πολύ περιορισμένα.

Επιπλέον, ανιχνεύθηκαν τότε συγκεντρώσεις αρσενικού πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια για πόση και μαγείρεμα στο δίκτυο ύδρευσης σε Νέα Πλάγια και Νέα Τρίγλια.

Οι υπερβάσεις αυτές των επιτρεπόμενων ορίων στο νερό της ύδρευσης αποδόθηκαν στη λειψυδρία και συγκεκριμένα στην υπεράντληση των υπόγειων υδροφορέων, λόγω των αυξημένων αναγκών σε νερό κατά τη θερινή περίοδο.

Παρά την αδιάλειπτη, για 15 χρόνια, λειτουργία μονάδας απομάκρυνσης αρσενικού, αυτή θεωρήθηκε ανεπαρκής και δρομολογήθηκε η ενίσχυσή της, με την εγκατάσταση στη μονάδα ενός επιπλέον σταδίου επεξεργασίας για τη συμπληρωματική απομάκρυνση του αρσενικού, προκειμένου το νερό κατά την τελική έξοδο να είναι κάτω από το επιτρεπόμενο όριο.

Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες, οι κάτοικοι της Κρήνης, των Πετραλώνων και του Ροδόκηπου ενημερώθηκαν από το δήμο Νέας Προποντίδας ότι και το δικό τους δίκτυο πόσιμου νερού είναι ακατάλληλο, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε αρσενικό. Συγχρόνως, διαπιστώθηκε ότι και σε Ν. Σίλατα, Ν. Καλλικράτεια και Σωζόπολη οι τιμές βρίσκονται επίσης στα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Είναι γνωστό ότι το αρσενικό υπάρχει ως φυσικό συστατικό σε βαθιά στρώματα των υδροφορέων στην περιοχή. Μέχρι πρόσφατα, όταν η λειψυδρία δεν ήταν ακόμη τόσο έντονη, η άντληση νερού από υδροφόρα στρώματα μικρού βάθους δεν παρουσίαζε προβλήματα ρύπανσης. Ωστόσο η ένταση της λειψυδρίας, ως αποτέλεσμα της ανομβρίας αφενός και των αυξημένων αναγκών σε νερό λόγω υπερτουρισμού και λόγω αγροτικής ζήτησης, οδήγησαν σε ανόρυξη γεωτρήσεων από μεγαλύτερο βάθος.

Με αποτέλεσμα να φτάσουν σε επίπεδα όπου το αρσενικό συναντάται ως φυσικό συστατικό, λειτουργώντας, όμως, απαγορευτικά για ανθρώπινες χρήσεις.

Η εμφάνιση υψηλών τιμών αρσενικού και σε νέους οικισμούς είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας και της υπεράντλησης των υδροφορέων στην οποία οδηγεί όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά αντίθετα, επεκτείνεται συνεχώς.

Προφανώς και σε πρώτο επίπεδο, άμεσης αντιμετώπισης, η δημοτική αρχή θα πρέπει να εξασφαλίσει και νέες μονάδες απομάκρυνσης αρσενικού.

Αυτή όμως η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός βαθύτερου προβλήματος δεν αρκεί. Γιατί σύντομα, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες της υπεράντλησης, αν δεν αντιμετωπιστεί, δηλαδή, το πρόβλημα της λειψυδρίας, η εμφάνιση αρσενικού θα επεκταθεί και σε άλλες γεωτρήσεις, επηρεάζοντας και άλλους οικισμούς.

Έχουμε από καιρό υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Οι οποίες, όμως, αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά από τη διοίκηση της περιφέρειας, καθώς δεν λαμβάνονται τα προτεινόμενα μέτρα.

Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι από την ανάγκη να επαναλάβουμε τις προτάσεις της παράταξής μας, που αν και ακούστηκαν με ενδιαφέρον, εντούτοις δεν ελήφθησαν υπόψη για τη λήψη ριζικών μέτρων.

  1. Έλεγχος και δραστικός περιορισμός των διαρροών και των απωλειών του νερού στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης στις πληττόμενες περιοχές, όπου χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού τόσο σε αφανείς διαρροές στα δίκτυα μεταφοράς, όσο και στις σπάταλες μεθόδους άρδευσης.

Η εγκατάσταση δικτύων τηλεμετρίας για τον εντοπισμό των αφανών διαρροών και η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων σπάταλων μεθόδων άρδευσης με σύγχρονες μεθόδους μικροάρδευσης, τοπικής και στάγδην άρδευσης αποτελούν τα πρώτα και επείγοντα μέτρα για τον δραστικό περιορισμό της σπατάλης του νερού στις χρήσεις. Χρειάζονται γενναίες επενδύσεις με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού στις ευαίσθητες περιοχές.

  1. Δρομολόγηση της χρήσης θαλασσινού νερού στον τουρισμό, (πισίνες ξενοδοχείων κλπ), καθώς και προγραμμάτων δραστικής εξοικονόμησης νερού για τουριστικές ανάγκες.
  2. Έργα ορεινής υδρονομίας για τον εμπλουτισμό των υδροφορέων στις ευαίσθητες περιοχές. Η κατασκευή συστήματος μικρών χωμάτινων φραγμάτων και αναβαθμών στα ορεινά των λεκανών απορροής θα ενισχύσει τον εμπλουτισμό των υδροφορέων. Συγχρόνως, θα δράσει ενισχυτικά και για την αντιπλημμυρική προστασία των ευάλωτων χαμηλών περιοχών.
  3. Άμεση κατάθεση χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία, του έργου που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας στην Χαλκιδική.
  4. Έναρξη προγραμμάτων κατάρτισης των υπηρεσιών (capacity building) και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των χρηστών του νερού. Το γεγονός ότι η λειψυδρία είναι ανθρωπογενής πρέπει να γίνει κτήμα του κάθε υπεύθυνου και του κάθε χρήστη και καταναλωτή νερού στην περιοχή.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης, Καθηγητής του Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, η λειψυδρία είναι ανθρωπογενής. Δεν είναι... Θεομηνία.

Αυτό σημαίνει ότι όσο αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα της λειψυδρίας και δεν θεραπεύονται οι αιτίες της, τόσο θα τρέχουμε πίσω από τις επιπτώσεις ενός πολύ σοβαρού και χρόνιου προβλήματος.

Η λειψυδρία, στην οποία οφείλεται η εμφάνιση αρσενικού στο υπόγειο νερό των υδρευτικών γεωτρήσεων στον Δήμο Ν. Προποντίδας, απαιτεί την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό της ζήτησης και την άμεση εκτέλεση κατάλληλων έργων για την ενίσχυση των πηγών του νερού στην Χαλκιδική»

Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:00 - Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Χαλκιδική

12:58 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Λιτόχωρο συνεχίζεται ο κύκλος δωρεάν ενημερωτικών-εκπαιδευτικών σεμιναρίων χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού «Πνιγμονή» και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

12:57 - Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην Καλιφόρνια καλεσμένος ακαδημαϊκών ιδρυμάτων

14:24 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Βιολογική γεωργία και ποιότητα προϊόντων, κλειδιά για το μέλλον του αγροτικού τομέα»

14:21 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΩΤΕΙΑ

14:19 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

14:14 - Κ. Τσιάρας: Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι άνθρωποι – Στόχος μας να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή

07:15 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Διακοπή ηλεκτροδότησης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στη Νέα Έφεσο

14:29 - Ανακοίνωση από το ΚΕΠ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

14:28 - Ενεργειακά θέματα του Νομού Πέλλας συζήτησαν Σταμενίτης – Σδούκου και στελέχη της ΔΕΔΑ