Για «κίνηση αυτοκτονίας» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να απαφασίσει νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την ΠΟΞ, θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τον τουρισμό και την οικονομία, με αποτέλεσμα να χαθούν δισ. ευρώ, αλλά και να σταματήσουν οι επενδύσεις στον κλάδο, οδηγώντας σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
«Όταν ο ανταγωνισμός μας έχει συντελεστές ΦΠΑ στο ξενοδοχειακό του πακέτο (πρωινό, ημιδιατροφή, πλήρη διατροφή και all inclusive) κατά 3 έως 6 μονάδες χαμηλότερους από εμάς, κάθε περαιτέρω επιβάρυνση θα σημάνει για το 2011, ότι οι τουρίστες θα επιλέξουν κάποια άλλη χώρα για τις διακοπές τους, αντί για την πατρίδα μας», σημειώνουν οι ξενοδόχοι στην ανακοίνωση τους.
Είναι απαράδεκτο, σημειώνει η ΠΟΞ, την στιγμή που ένας καθαρά εξαγωγικός κλάδος, όπως ο ξενοδοχειακός, και οι περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι σε αυτόν, δοκιμάζονται σκληρά από την υποχώρηση των ξενοδοχειακών εσόδων κατά, περίπου, 25% σε δύο χρόνια, ή κατά 1,5 δισ. ευρώ (σε σχέση με το 2008), ένα τόσο φλέγον ζήτημα όσο αυτό των συντελεστών ΦΠΑ, να τυγχάνει μιας τέτοιας διαχείρισης.
Σε συνέντευξη Τύπου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, την Τετάρτη, ο νέος διευθυντής του ΙΤΕΠ. καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιόνης, υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που όλες οι
υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστίαση, εισιτήρια εσωτερικού) μεταφερθούν στον συντελεστή 23%, το κόστος του τουριστικού προϊόντος θα αυξηθεί κατά 10%.
Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θα υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος,
δεδομένου ότι το μεγαλύτερος μέρος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων δεν παρουσιάζει κέρδη κατά την περίοδο 2009-2010.
Παράλληλα, η μειωμένη ζήτηση για το τουριστικό προϊόν θα έχει σαν αποτέλεσμα να περιορισθούν οι συνολικές εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 12% των εισπράξεων του 2010.
Αυτό σημαίνει απώλειες 1,1 δισ. ευρώ, εάν το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών υπαχθεί στον ανώτερο συντελεστή.
Οι ξενοδόχοι μόνο ευχάριστα δεν αισθάνονται από τις πληρότητες που φέτος πέτυχαν οι μονάδες τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στις προσωρινές εκτιμήσεις του ΞΕΕ για το μήνα Αύγουστο.
Σε όλους σχεδόν τους προορισμούς που τα μέλη του ΞΕΕ έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία κρατήσεων παρατηρείται πτώση.
Στα Χανιά η πτώση στις πληρότητες φτάνει το 10%, στη Θεσσαλονίκη το 15%, στη Χαλκιδική 15%, στη Ζάκυνθο 10%, στη Λέσβο 20%, στη Σάμο 30%, στην Αττική 3% και στη Λακωνία 15%.
Ακόμα και για τα κάμπινγκ η φετινή χρονιά ήταν απογοητευτική, καθώς οι απώλειες προσεγγίζουν το 30%.
Δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, 2010