Pellanet

Λουκέτο στο πανεπιστημιακό τμήμα Βέροιας

Σαν βόμβα έσκασε στη Βέροια η απόφαση της κοσμητείας του πανεπιστημιακού τμήματος της Βέροιας «Χωροταξία, Πολεοδομία και Ανάπτυξη» για απομάκρυνσή του από την πρωτεύουσα της Ημαθίας και ενσωμάτωσή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Της Μαρίας Καραούλη Η αντίδραση των τοπικών αρχών ήταν άμεση, καθώς στη συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα κάτοικοι και φορείς να αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε το τμήμα να παραμείνει στη Βέροια.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου έκανε μια αναδρομή στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι στόχος των εκάστοτε δημοτικών αρχών ήταν η ανάπτυξη πανεπιστημιακών τμημάτων. Υπενθύμισε ότι εκτός από το πανεπιστημιακό τμήμα λειτουργεί στη Βέροια και η σχολή Μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Πανόραμα, αλλά και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμη του Διαδικτύου».
Πρώτος πρόεδρος του τμήματος ήταν ο κ. Ροδολάκης και στη συνέχεια ο Βεροιώτης Νίκος Καλογήρου, ο οποίος, όπως είπε η δήμαρχος, κατάφερε να βελτιώσει το τμήμα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, με περίπου 300 φοιτητές. Μετά από μία συγκυρία, όπως είπε, την προεδρία του τμήματος ανέλαβε ο πρύτανης κ. Μηλόπουλος, ο οποίος, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του λόγω των πολλών υποχρεώσεών του, παρέδωσε την προεδρία στον κ. Γρηγόρη Καυκαλά, που, όπως τόνισε η δήμαρχος, είναι ένας από αυτούς που θέλουν να μεταφερθεί το τμήμα στη Θεσσαλονίκη.
«Συντεχνιακά συμφέροντα»
Μιλώντας στη «Μ», η δήμαρχος Βέροιας άφησε αιχμές για συντεχνιακά συμφέροντα των καθηγητών, τονίζοντας: «Δυστυχώς, οι λόγοι απομάκρυνσης του πανεπιστημιακού τμήματος έχουν να κάνουν με οικονομικά συμφέροντα των καθηγητών. Η αμοιβή για εκτός έδρας εργασία κόπηκε, η βενζίνη ακρίβυνε - δύο πολύ βασικοί λόγοι, κατά τους καθηγητές, για να κλείσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα, το οποίο, να σημειωθεί, συντηρείται εξολοκλήρου από τον δήμο Βέροιας. Έως τώρα ο δήμος έχει δώσει 1.300.000 ευρώ για το πανεπιστημιακό τμήμα και προσπαθούσε πάντα να βρει λύσεις σε όποιο πρόβλημα υπήρχε». Όπως ανέφερε η δήμαρχος, «έχουμε παραχωρήσει πάνω από 100 στρέμματα και καινούργια κτίρια για να στεγαστεί το τμήμα. Σε περίπτωση που το τμήμα φύγει από την πόλη μας, τότε και εμείς θα διεκδικήσουμε σθεναρά να επιστραφούν και τα χρήματα και οι χώροι που παραχωρήσαμε».
Οι πρώτες κινήσεις αντίδρασης θα γίνουν αύριο Πέμπτη, οπότε η δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα παρέμβουν στη συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Ουσουλτζόγλου, «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την παραμονή τού τμήματος στη Βέροια». πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/73449/

Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου, 2011


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.