Pellanet

Μας΄βάζουν δορυφόρους για τις χωματερές

Δορυφόρους που θα επιτηρούν όλη την επικράτεια -κυρίως περιοχές εκτός πόλεων- ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν οι Βρυξέλλες προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία της Ελλάδας σχετικά με τη μείωση των χωματερών που έπρεπε να έχουν σφραγιστεί το 2010.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία που εμφανίζει η Ελλάδα για τους εναπομείναντες χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και θεωρεί ότι τα νούμερα είναι πλασματικά. Για τον λόγο αυτό καταφεύγει στη λύση των δορυφόρων ως το εργαλείο με το οποίο θα αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση στη χώρα μας.
Έλληνες αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είχε το περιθώριο να συμμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και να κλείσει τις παράνομες αυτοσχέδιες χωματερές και τους ΧΑΔΑ, αλλά δυστυχώς επέδειξε ολιγωρία, γεγονός που οδηγεί την Κομισιόν στο να λάβει αυστηρότερα μέτρα.
Η εγκατάσταση και η λειτουργία των δορυφόρων που θα επιτηρούν όλη την επικράτεια -και όχι μόνο τις περιοχές που βρίσκονται "στο κόκκινο"- είναι το ύστατο μέτρο που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστώσει αν η Ελλάδα συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Κομισιόν, αφενός για να προστατεύσει το περιβάλλον, αφετέρου για να αποφύγει τα τσουχτερά πρόστιμα, όπως συνέβη στην περίπτωση της χωματερής του Κουρουπητού, στην Κρήτη.
Συνεργάτες του ευρωπαίου επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, έχουν ήδη ενημερώσει έλληνες ευρωβουλευτές για την εγκατάσταση των δορυφόρων στη χώρα μας, σημαίνοντας συναγερμό στους δήμους που έχουν την πλήρη ευθύνη για την απόθεση των απορριμμάτων τους. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επιβολή προστίμων για τη λειτουργία πολλών ακόμα χωματερών είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, αλλά η Κομισιόν, σεβόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, έχει αποφασίσει να λάβει άλλα μέτρα που θα αποδείξουν την αξιοπιστία της στο επίμαχο ζήτημα. "Το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών, παρά τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, το έθεσα και στον πρώην έλληνα επίτροπο Σταύρο Δήμα και στο νυν Γιάνες Ποτότσνικ. Καλώς ή κακώς, όμως, η Ελλάδα δεν φαίνεται να συμμορφώνεται, και η εγκατάσταση των δορυφόρων για νέα καταγραφή των υφιστάμενων χωματερών είναι αναγκαίο κακό. Διαφορετικά, θα υποστούμε υψηλότατα πρόστιμα που δεν θα μπορούμε να τα πληρώσουμε", τόνισε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μας ελέγχουν γιατί δεν μας πιστεύουν
Με λίγα λόγια, η Κομισιόν δεν πιστεύει τα στοιχεία που προσκομίζει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον που πλήττεται από τις χωματερές. Ο κ. Τρεμόπουλος εξήγησε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε θέματα περιβάλλοντος εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα με τις χωματερές (που διαμορφώνονται μέσα σε χαράδρες και ρέματα) ή και τους ΧΑΔΑ δείχνει πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τις Βρυξέλλες.
Δεν αποκλείεται εξάλλου το θέμα των δορυφόρων να τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που είχαν προ ημερών για τις παράνομες χωματερές οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών Τίνα Μπιρμπίλη και Γιάννης Ραγκούσης με τον αρμόδιο επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Πότοτσνικ. Πάντως, όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν ασκεί μεγάλες πιέσεις για νέα χαρτογράφηση μέσω των δορυφόρων, καθώς στην Ελλάδα οι αυτοσχέδιες χωματερές είναι καθημερινό φαινόμενο.
· 40 ΧΑΔΑ στην Κεντρική Μακεδονία. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία της Διαχειριστικής Αρχής, έχουν απομείνει μόλις 40 ενεργοί ΧΑΔΑ, και συγκεκριμένα στους νομούς Ημαθίας, Σερρών, Πέλλας και Χαλκιδικής, οι οποίοι αναμένεται να κλείσουν στα μέσα του 2011. · Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 316 παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας και 429 βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της αποκατάστασης.

Οι αυτοσχέδιες χωματερές στη Θεσσαλονίκη

Πεπεισμένος για τη λύση των δορυφόρων που θα ελέγχουν την επικράτεια δηλώνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, λέγοντας ότι "η εποχή της επιείκειας και της ανοχής για το θέμα αυτό τελείωσε οριστικά". Υποστηρίζει ότι οι δορυφόροι είναι στην ουσία παλιά απόφαση της Κομισιόν για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται, όπως η Ελλάδα, και τώρα, όπως λέει, επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί τέτοια απόφαση. Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, οι ΟΤΑ είναι σε οριακό οικονομικό επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν τους νομιμοποιεί να δημιουργούν νέες χωματερές επειδή δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος του ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, τέτοια σημεία αυτοσχέδιων χωματερών υπάρχουν στον δρόμο προς τη Χαλκιδική κοντά στο εμπορικό κέντρο Cosmos, όπου βρίσκονται πεταμένοι δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, σε ένα δασάκι κοντά στο CEDEFOP, σε περιοχές πέριξ του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην Άσσηρο και τον Λαγκαδά, στο ακρωτήρι της Επανομής (βιότοπο προστατευμένο από τη συνθήκη RAMSAR), κοντά στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", κοντά στη Σχολή Δικαστών κ.α.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι