Pellanet

Με Προεδρικά Διατάγματα θα προωθηθεί η απελευθέρωση του συνόλου των κλειστών επαγγελμάτων

 ενώ θα προηγηθεί η ψήφιση νόμου που θα παρέχει τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς.
Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διαδικασία της απελευθέρωσης να δρομολογηθεί ταχύτατα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου και να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις έως το τέλος του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να εξετασθεί σε σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στην Βουλή και μεταξύ άλλων θα προσδιορίζει τις καταληκτικές ημερομηνίες εντός των οποίων τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να εκδώσουν τα Προεδρικά Διατάγματα.
Όπως προκύπτει, τα Προεδρικά Διατάγματα θα είναι εναρμονισμένα με τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, ήτοι δεν θα δίνουν την δυνατότητα σε υπουργούς να εισάγουν εξαιρέσεις.
Μηχανικοί και αρχιτέκτονες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές διατυπώνουν την αντίθεσή τους στις επερχόμενες αλλαγές. Υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση με τον τρόπο που περιγράφεται στο Μνημόνιο, όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μείωση τιμών, αλλά τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να ευεργετηθούν μεγάλες επιχειρήσεις και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν την άρση των εξής περιορισμών:
- Για τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές, την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής.
- Για τους φαρμακοποιούς, να αρθεί ο περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων ανάλογα με τον πληθυσμό και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
- Για τους δικηγόρους, να άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να ασκούν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.
- Για τους συμβολαιογράφους, την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, τον περιορισμό στον αριθμό των συμβολαιογράφων, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.

Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:22 - Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά: «Εξόχως σημαντική και καίριοι οι παράμετροι στην επιστολή προς τον ομόλογο σας της Αιγύπτου για να εξασφαλιστεί η θετική προς ημάς έκβαση της υπόθεσης»

11:15 - Συνάντηση Σταμενίτη – Δήμα: Στο επίκεντρο το έργο κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

11:13 - Προώθηση πρόσκλησης της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Λεπτοκαρυάς και της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ανατολικού Ολύμπου

11:10 - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

11:07 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας για τις περιπτώσεις των ακινήτων σε «Φιλιππάκου» (Συνοικία Νέας Τραπεζούντας), «Καψάλη»: «Ηθικό να εξαιρεθούν τα ακίνητα αυτά από την καταβολή τιμήματος εξαγοράς»

10:18 - Σάκης Αρναούτογλου από Λισαβόνα: Η Ευρώπη του αύριο χτίζεται με κοινωνική συνοχή, αξιοπρεπή στέγαση για όλους και φωνή στους Νέους.

10:15 - Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ του Βασιλείου της Ισπανίας

09:02 - Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

07:11 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

10:40 - ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ