Pellanet

Μειώσεις τιμών στα φάρμακα έως και 40%

προγραμματίζει από Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Την Παρασκευή συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος του υπουργείου είναι, την 1η Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Το νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνει τις μειωμένες τιμές 12.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων, και από αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα.
Η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις επαφές με τους φαρμακοβιομήχανους με τις λιγότερες δυνατές ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις νέες τιμές των φαρμάκων. Ενδεικτική των προθέσεων του υπουργείου, που θέλει να αποφύγει τη θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η ανακοστολόγηση των φαρμάκων, είναι η απόφαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων να κοινοποιήσει προς τις φαρμακοβιομηχανίες τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό των τιμών από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων.
Οπως ανακοινώθηκε, εκτός από τις τιμές, αποφασίστηκε από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να δοθούν στις εταιρείες και όλες οι λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε προκειμένου να καθορισθούν οι νέες τιμές και συγκεκριμένα οι επίσημες πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πίνακες των φαρμακοτεχνικών μορφών που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς και οι πίνακες αναγωγής και απομείωσης στα διάφορα επίπεδα τιμών (χονδρικής, λιανικής, ex-factory).

Οι τιμές για 2.500 φάρμακα
Επίσης δόθηκαν στις φαρμακοβιομηχανίες την περασμένη Παρασκευή οι νέες τιμές για 2.500 φάρμακα, ενώ έως την ερχόμενη Τετάρτη θα δοθούν οι τιμές και για τα υπόλοιπα σκευάσματα που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 12.000. Καθοριστικές για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών θα είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς μέσα στο διάστημα αυτό οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις όποιες ενστάσεις τους.
Στο νέο δελτίο τιμών θα περιλαμβάνονται και οι τιμές νέων φάρμακων, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη εάν στην ανατιμολόγηση θα περιληφθούν τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα (φάρμακα για σπάνιες ασθένειες), τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος και οι ινσουλίνες. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα συνέλθει και πάλι η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

Η τελική συνεδρίαση
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Αυγούστου, όπου θα συζητηθεί το Σχέδιο της Αγορανομικής Διάταξης, ενώ στις 30 Αυγούστου θα γίνει η τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, μέχρι την τελική Συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών στις 30 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

Πώς θα καθορίζονται
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τιμολόγησης οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά θα καθορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μετά τη διεξαγωγή έρευνας στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. στα οποία κυκλοφορεί το φαρμακευτικό προϊόν και λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης προς τον χονδρέμπορο.
Η τιμή αυτή θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμώντου φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών. Η τιμή των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζεται και ανατιμολογείται από την Υπηρεσία τρεις φορές τον χρόνο.

Δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook