Pellanet

Μείωση κατά περίπου 30% στο κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων

 (OE, EE, EΠΕ και ΑΕ) φέρνει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που ξεκίνησε να λειτουργεί από σήμερα. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, αλλά και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ΓΕΜΗ κ. Σφακιανάκης σε συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας ότι πέντε υπουργεία, τα πρωτοδικεία, 59 επιμελητήρια και ο νομαρχίες συνεργάστηκαν - και θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται δημιουργώντας μια και μοναδική βάση δεδομένων για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα - για να ξεκινήσει από σήμερα να δουλεύει, μετά από 10 χρόνια επιδιώξεων, η Υπηρεσία Μίας Στάσης και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και να μπορεί όποιος θέλει να ιδρύσει μια επιχείρηση σε περίπου μία ώρα και να ξεκινάει η οικονομική της δραστηριότητα ακόμη και σε μια μέρα. Όπως σημειώθηκε, μέσω του ΓΕΜΗ και του one-stop-shop η Ελλάδα θα ανέβει 96 θέσεις στην κατάταξη της Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλαδή θα βρεθεί από την 149η θέση που βρίσκεται σήμερα μεταξύ 183 χωρών στην εκκίνηση επιχειρήσεων, στην 53η θέση.
Το εγχείρημα θα αποτελέσει «πιλότο» για την ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης, ανέφερε από την πλευρά του ότι το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» που θα επιδιώξει την υλοποίησή του είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για όλες τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στον κόσμο και είναι στην ιδιοκτησία ομογενών.
Το ΓΕΜΗ έχει αρχίσει και λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.geminet.gr αλλά θα εξακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η ηλεκτρονική αυτή βάση να γεμίζει με τα στοιχεία που σήμερα βρίσκονται στα πρωτοδικεία και δεν είναι καν μηχανογραφημένα και στις νομαρχίες.
Σημειώνεται ότι έχουν ήδη πιστοποιηθεί 150 συμβολαιογράφοι και 250 χρήστες του συστήματος από τα επιμελητήρια ενώ η εκπαίδευση και η πιστοποίηση θα συνεχιστεί.
Η κατάθεση των σχετικών εγγράφων από τον ενδιαφερόμενο θα γίνεται στα επιμελητήρια τα οποία μετά μέσω ΓΕΜΗ θα του δίνουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και αριθμό ένταξης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και η δράση αυτή στο προσεχές μέλλον θα μπορεί να γίνεται και μέσω ΚΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα είναι εγγεγραμμένες 868.929 επιχειρήσεις εκ των οποίων 38.509 είναι ΑΕ, ΟΕ είναι 109.118, ΕΠΕ είναι 40.195, φυσικά πρόσωπα 17.566, ΕΕ 27.323 ΣυνΠΕ 490, κοινοπραξίες - κοινωνίες 2.259, ατομικές 631.030 και λοιπών υποχρεώσεων 2.346

Δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου, 2011


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:34 - 4ο Περιβαλλοντικό & Αθλητικό Φεστιβάλ «ΑΓΑΠΩ ΛΟΥΔΙΑ» – Μη λείψει κανείς!

12:30 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις σε κοινότητες της Αλμωπίας

12:26 - Η βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Έδεσσας φιλοξένησε τον ποιητή Θοδωρή Σαρηγκιόλη

12:22 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Νάξο

12:19 - Μήνυμα του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη σε μαθητές και γονείς για τις πανελλαδικές εξετάσεις

12:17 - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της απόφασης Αυγενάκη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των παρακάρλιων περιοχών, ύψους 43 εκατ. ευρώ

12:14 - Επίσκεψη της Υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη στον Δήμαρχο Πέλλας

07:23 - Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης την Τετάρτη 29 Μαΐου στον Άγιο Σπυρίδωνα (περιοχή Αγίου Γεωργίου)

15:02 - Ενημέρωση προς τους Δημότες- Προτροπή μη χρήσης της γέφυρας του Πλατανότοπου μέχρι νεότερης ανακοίνωσης

15:00 - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ