Μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής ζητούν από την Πολιτεία οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση της δραστηριότητας προοιωνίζουν δυσάρεστες εξελίξεις για την οικονομία και την απασχόληση. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Oικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννης Παγώνης, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους την Τρίτη, το 2008 ο τζίρος των κατασκευαστικών εταιρειών της πόλης συρρικνώθηκε κατά 20%, με αντίστοιχη εικόνα να καταγράφεται και στην υπόλοιπη χώρα. «Από το 2005 έως το τέλος του 2008», σημείωσε ο κ. Παγώνης, «η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη, συρρικνώθηκε κατά 65%».
Η αρνητική ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών, σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, είναι ο βασικός παράγοντας που τους αποτρέπει από την αγορά ακινήτου. Σήμερα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πανελλαδικά περί τα 120.000-130.000 αδιάθετα διαμερίσματα, εκ των οποίων περί τις 30.000 στη Θεσσαλονίκη, όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα από 5% έως 10%, ανάλογα με την περιοχή.
Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα μέλη του ΣΟΒΕ, πλήττει εκτός από τις εταιρείες του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενους στην οικοδομή, τα μεροκάματα των οποίων, δεν ξεπερνούν τα 40-50 ευρώ.
Ο ΣΟΕΒΕ ζητεί την εκπόνηση σχεδίου στήριξης του κλάδου, αντιστοίχου με εκείνο που εξαγγέλθηκε για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι «η οικοδομή συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ». Μεταξύ άλλων, ζητούν την επιδότηση του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και την επίσπευση της ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων.
Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου, 2009