Pellanet

Νέα κοινοβουλευτική δύναμη μετά τις διαγραφές

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό καθώς η ψηφοφορία της Κυριακής, με το πρωτοφανές κύμα διαφοροποιήσεων και τις μεταμεσονύκτιες διαγραφές απελευθερώνουν δυνάμεις και στα δύο μεγάλα κόμματα... Ο Σαμαράς πάντως έπεσε στην παγίδα! Είδε το τυρί, αλλά όχι τη φάκα. Εφόσον θέλει να έχει αυτοδυναμία σε περίπτωση που γίνουν εκλογές, δεν έπρεπε να διαγράψει αυτούς που ψήφισαν ''όχι''. Δεν θα έπρεπε να τον ενδιάφερε αν κάποιοι ψήφισαν κατά συνείδηση, αφού και ο ίδιος έλεγε πως αναγκαστικά θα ψηφίσουμε γιατί κάποιοι μας οδήγησαν εδώ. Έτσι χάνει δύναμη σε δύσκολες εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που συμφέρει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις.
Και αν στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα, στο ΠΑΣΟΚ είναι... μάλλον σαφέστερα. Με την απόφασή του ο Γιώργος Παπανδρέου να διαγράψει όσους δεν ψήφισαν το νέο Μνημόνιο για τη δανειακή σύμβαση, φαίνεται ότι όχι μόνο άνοιξε για το Βενιζέλο το δρόμο προς την εξουσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον «καθάρισε» και από κάθε αντίπαλό του. Στην πλειοψηφία τους … παπανδρεϊκοί οι διαγραφέντες, αλλά παράλληλα σχεδίαζαν να αποτελέσουν και το αντίπαλον δέος απέναντι στην υποψηφιότητα του Βενιζέλου. Ο Γιώργος με την κίνηση αυτή, όπως ερμηνεύεται από πολλούς, παρέδωσε το κόμμα στον Βενιζέλο «εξοντώνοντας» κάθε αντίπαλό του. Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα συγκροτηθεί μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα πληροί μάλιστα και τις προϋποθέσεις του κανονισμού της Βουλής καθώς θα ξεπερνά τους 10 βουλευτές και μπορεί υπό προϋποθέσεις φτάσει και τους 15 οπότε θα έχει και δικαίωμα να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες. Θα έχουν όλα τα δικαιώματα του κανονισμού, θα έχουν πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας και όλα τα προνόμια που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη στιγμή ούτε ο Φώτης Κουβέλης, ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ηγετικά στελέχη αυτής της ομάδας είναι ο Χάρης Καστανίδης και η Λούκα Κατσέλη που εδώ και καιρό συζητούσαν ποιος θα ηγηθεί και της αποκαλούμενης προεδρικής πτέρυγας στο ΠΑΣΟΚ για να αντιπαρατεθεί στην υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το βασικό ζητούμενο λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και φιλοδοξίες προκειμένου να γίνει δυνατό η μορφοποιούμενη πολιτική κίνηση να λάβει σάρκα και οστά.
Ανεξαρτήτως αυτών, ο χώρος αυτός μπορεί να συγκεράσει τις δυνάμεις των βουλευτών: Σπύρου Κουβέλη (Α΄Αθήνας), Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (Β' Αθήνας), Γιάννη Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου), Θεόδωρου Παραστατίδη (Κιλκίς), Χρήστου Μαγκούφη (Τρικάλων), Λάμπρου Μίχου (Β' Αθήνας), Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλου και Μαρίας Κυριακοπούλου (Αχαΐας), Κυριακής Τεκτονίδου (Α' Θεσσαλονίκης) και Ηλία Θεοδωρίδη (Πέλλας).
Ακόμη, υπό προϋποθέσεις και εφόσον ισχύει η δέσμευση ότι δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών θα μπορούσαν να τους «ακολουθήσουν» αρκετοί άλλοι.
Βασικός συνεκτικός κρίκος όλων των παραπάνω εκτός από την ψήφο είναι πως είναι ή ήταν κάποια στιγμή στον σκληρό πυρήνα των παπανδρεϊκών βουλευτών γι' αυτό και πολλοί στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου το παίζει πλέον σε δύο ταμπλό.

Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου, 2012


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV