Pellanet

Νέες ταυτότητες: Πώς θα είναι, τι αλλάζει με το υπερτσίπ -Θα εκδοθούν έως τα τέλη του 2021

Στα τέλη του 2021 θα έχουμε στα χέρια μας τις νέες ταυτότητες, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο συνέδριο «Βιομηχανία 4.0 - Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» που διοργανώνει στην Αθήνα ο ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει και η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του κράτους για τους πολίτες. Η ενιαία ψηφιακή πύλη θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του Taxis ή τους τραπεζικούς κωδικούς.
Πιερρακάκης: «Μέχρι τη Δευτέρα ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες»

Αναφορικά με τις ταυτότητες, όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διαγωνισμός θα αναρτηθεί αύριο Παρασκευή ή τη Δευτέρα.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στη διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (πχ το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών. Παράλληλα προχωρά η ψηφιοποίηση διαδικασιών (όπως έγινε για την φορολογική ενημερότητα, θα ακολουθήσει η ασφαλιστική και το ποινικό μητρώο) και η κατάργηση όσων είναι περιττές.

Τα νέα δελτία θα βασιστούν στις ταυτότητες που χρησιμοποιούνται στην Εσθονία, τα οποία εξ όψεως μοιάζουν με τα ισχύοντα -ελληνικά- διπλώματα οδήγησης. Οι νέες ταυτότητες θα φέρουν μια έγχρωμη φωτογραφία και δυο αριθμούς, ένας εκ των οποίων θα είναι «μοναδικός».

Στόχος είναι ο εν λόγω αριθμός στις νέες ταυτότητες να α αντικαταστήσει όλους τους άλλους που «ακολουθούν» σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Το πλέον… φουτουριστικό στοιχείο στις νέες ταυτότητες, ωστόσο, θα είναι το υπερτσίπ -που θα μοιάζει με εκείνο των γνωστών τηλεκαρτών. Το υπερτσίπ στις νέες ταυτότητες θα λειτουργεί ως εργαλείο πιστοποίησης και ταυτοποίησης των στοιχείων του κατόχου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, ο κάτοχος της νέας ταυτότητας θα μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές με πλήθος δημόσιων υπηρεσιών, από τον υπολογιστή του, αποφεύγοντας τις ουρές. Ανάμεσα σε αυτές υπηρεσίες θα είναι οι ΔΟΥ, οι υγειονομικές, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και άλλες διαδικασίες όπως τραπεζικές συναλλαγές, η υπογραφή συμβάσεων, ακόμα και οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου, 2019


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27