Pellanet

Νεκρός ο κυβερνήτης εκπαιδευτικού αεροσκάφους που έπεσε στη Σπάρτη

Νεκρός εντοπίστηκε ο κυβερνήτης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο συνετρίβη στις 08:50 το πρωί της Τρίτης σε δύσβατη δασική περιοχή επτά μίλια βόρεια της Σπάρτης.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλλεξαν νεκρό τον χειριστή του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, περίπου μιάμιση ώρα μετά την πτώση του Τ-2.

Οι δύο χειριστές του εκπαιδευτικού αεροσκάφους χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό αυτόματης εκτίναξης και εγκατέλειψαν το Τ-2 προτού αυτό συντριβεί. Για λόγους ασφαλείας, τα δύο καθίσματα εκτινάσσονται με μικρή χρονική διαφορά προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Έτσι, ενώ ο επισμηναγός συγκυβερνήτης προσγειώθηκε σώος στο έδαφος και ειδοποίησε τις αρχές της Πολεμικής Αεροπορίας για το σημείο που βρισκόταν μέσω επικοινωνίας με το κινητό του τηλέφωνο, ο άτυχος κυβερνήτης που εκτοξεύτηκε προς άλλη κατεύθυνση βρέθηκε νεκρός. Πρόκειται για τον Επισμηναγό Νικόλαο Βασιλείου.

Ο διασωθείς επισμηναγός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα όπου και υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

Η περιοχή που συνετρίβη το εκπαιδευτικό αεροσκάφος είναι δύσβατη. Το Τ-2 έπεσε μέσα σε χαράδρα και σκοτώθηκε κατά την πτώση.

Στην επιχείρηση έρευνας συμμετείχαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο Super Puma κι ακόμη ένα ελικόπτερο Agusta Bell. Μεταφέρονται επίσης στην περιοχή και  εξειδικευμένα μέλη της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος τύπου Τ-2 είχε απογειωθεί από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα περίπου στις 08:15 το πρωί της Τρίτης. Και οι δύο πιλότοι, τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκυβερνήτης, ήταν εκπαιδευτές που εκτελούσαν πτήση επαναδιάθεσης. Περίπου στις 08:50 οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Δυστυχώς, ο κυβερνήτης εκτοξεύτηκε σε βραχώδη περιοχή όπου και βρήκε τραγικό θάνατο.

Δεύτερη πτώση Τ-2 από την αρχή του έτους

Το σημερινό δυστύχημα με τη συντριβή του Τ-2 είναι το δεύτερο ατύχημα με τον συγκεκριμένο τύπο εκπαιδευτικού αεροσκάφους απότην αρχή του 2018. Είχε προηγηθεί η πτώση ακόμη ενός αεροσκάφους αυτού του τύπου στις 3 Ιανουαρίου του 2018. Τότε, το Τ-2 είχε πέσει λίγο μετά την  απογείωσή του από την αεροπορική βάση της Καλαμάτας και οι δύο χειριστές είχαν διασωθεί.

Τι λέει το ΓΕΑ

Μεγάλης πτητικής εμπειρίας, γενικού συνόλου περίπου 2.500 ωρών, ήταν οι δύο πιλότοι του μοιραίου αεροσκάφους σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500  ωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος».

 

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:07 - Η Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού στην Πατρίδα Βέροιας (16-23 Μαρτίου 2025)

13:02 - : Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2025

11:41 - Αύριο Σάββατο 8 Μαρτίου στη Λεπτοκαρυά το 7ο δωρεάν ενημερωτικό – εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

10:35 - Ε.Σ.Α.μεΑ.: 1ο Ογκολογικό Συνέδριο Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος- Κήρυξη εργασιών από τον Ι. Βαρδακαστάνη

11:47 - Χαλκιδική: Τρεις νεαροί καλλιεργούσαν κάνναβη σε άδειο συγκρότημα κατοικιών στην Κασσάνδρα -Συνελήφθη ο ένας

11:40 - Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.637,58 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,44%

11:37 - Θεσσαλονίκη: Παρέσυρε και τραυμάτισε δικαστικό επιμελητή για να ματαιώσει εκτέλεση απόφασης προσωποκράτησης!

11:32 - Ημαθία: Στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι ο 17χρονος που τον παρέσυρε τρένο -Δίνει κατάθεση ο μηχανοδηγός

09:52 - Μιχάλης Κατρίνης: Η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη ούτε του ελληνικού λαού, ούτε των Ευρωπαίων

09:49 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού σε Μόναχο, Βουκουρέστι και Βελιγράδι