Pellanet

Οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πρωταθλήτριες στην ανεργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού για το πρώτο τρίμηνο του 2016, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα απο την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πρωταθλήτριες στην ανεργία, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (29,5%) είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών (21,2%) κατά 8 μονάδες περίπου, ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών (50,9%), το οποίο για τις νέες γυναίκες φθάνει  στο 55,1% .

Αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης των γυναικών, αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας τους και φτάνουν στο 49,6% για τις γυναίκες που δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού σχολείου.

Οι γυναίκες είναι, κατά μέσο όρο , περισσότερο ευάλωτες στη φτώχεια από ό,τι οι άνδρες, πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, για μετανάστριες ή για γυναίκες με αναπηρίες.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι ευθύνη της Πολιτείας, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων  και της Κοινωνίας των Πολιτών, να εφαρμόσει πολιτικές, που ευνοούν την απασχόληση των γυναικών, και την ένταξη κοινωνικά περιθωριοποιημένων ομάδων γυναικών στην αγορά εργασίας και να επενδύσει σε εκστρατείες κατάρτισης και ενημέρωσής τους, με σκοπό να αποκτήσουν κατάλληλες δεξιότητες για να διατηρηθούν ενεργές στην συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.

Οι γυναίκες σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να έχουν ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή και να συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων, που τις αφορούν.

 

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

11:10 - Εορτασμός «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

10:56 - ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – «Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ»

12:02 - Από τα Γιαννιτσά στην Κρακοβία: Το 1ο Γυμνάσιο σε μια ευρωπαϊκή εμπειρία μάθησης και συνεργασίας.

12:00 - ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ) ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:56 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 114ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Γιαννιτσών

11:53 - 11ος Νυχτερινός Δρόμος Νερού Έδεσσας – Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025