Δικαιώνονται οι αγρότες με την τροπολογία του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, για συνταξιοδότηση στα 62 τους χρόνια, με 40 χρόνια ασφάλισης, τόνισε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, μιλώντας στις 24-9-2014 στην Βουλή, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι από το 2000 ζητά την ρύθμιση αυτή.
Έχουμε υποχρέωση όλοι, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές μας διαφορές, να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία, γιατί πραγματικά φέρνει μια πολύ μεγάλη ανατροπή στα συνταξιοδοτικά των αγροτών, τόνισε ο κ. Τζαμτζής, ο οποίος στην ομιλία του είπε τα εξής:
« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα όλους τους συναδέλφους που ήταν εισηγητές και τοποθετήθηκαν. Είναι άξιο απορίας –γι' αυτό το αναφέρω- για ένα τόσο σημαντικό θέμα, για θέματα που έχουν σχέση με το εμπόριο, για θέματα για τα οποία ενώ οι ίδιοι οι κλάδοι, όπως είναι το κεντρικό επιμελητήριο, λένε ότι σωστά γίνονται όλες αυτές οι ρυθμίσεις –να βοηθηθεί το εμπόριο, η αδειοδότηση των επιχειρήσεων και όλα αυτά-, να υπάρχουν παρατάξεις μέσα στην Αίθουσα που να λένε «όχι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, πολύ σύντομα, επειδή δεν έχω τη δυνατότητα του χρόνου για να μπορέσω να παρευρεθώ και αύριο στη συνεδρίαση, να τοποθετηθώ πάνω σε κάποιες τροπολογίες τις οποίες θεωρώ πραγματικά πολύ σημαντικές.
Η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας είναι μια τροπολογία πολύ σημαντική και αφορά μια πολύ μεγάλη αλλαγή στον αγροτικό τομέα. Έχει να κάνει με την ασφάλιση των αγροτών. Τουλάχιστον οι παλαιότεροι με έχετε ακούσει από το 2000 που πρωτομπήκα σ' αυτή την Αίθουσα, που με τίμησαν οι πολίτες της Πέλλας, να μιλώ συνεχώς για τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών.
Προτάσεις γίνονταν συνεχώς, κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο γιατί ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να δουλεύουν μέχρι την ηλικία των εξήντα επτά χρόνων. Ταυτόχρονα, είναι ένα επάγγελμα το οποίο πρέπει να χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινό και βαρύ. Αυτός ο αγώνας έχει καρποφορήσει.
Ερωτήσεις τις οποίες είχαμε υποβάλλει με συναδέλφους παλαιότερα φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και μιας πλειάδας Υπουργών σήμερα της Κυβέρνησης, του κ. Βρούτση, του κ. Σταϊκούρα και άλλων συναδέλφων.
Είναι πολύ σημαντική αλλαγή, διότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν οι αγρότες στα εξήντα δύο τους χρόνια με σαράντα χρόνια ασφάλισης. Θα βρεθούν, βέβαια, άνθρωποι οι οποίοι θα πουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν όλοι. Πράγματι. Δεν νομοθετούμε, όμως, μόνο για το σήμερα, νομοθετούμε για τις γενιές που μπαίνουν μέσα στον αγροτικό τομέα, δουλεύουν…
Εάν θέλετε και αν συμφωνείτε, εγώ σας προκαλώ να το ψηφίσετε.
Λοιπόν, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ένα: Δικαιώνονται οι αγρότες με αυτήν την τροπολογία. Η Κυβέρνηση Σαμαρά κάνει μια πραγματικά πολύ μεγάλη τομή και μπορεί να ειπωθεί ότι θα πάρουν σύνταξη σε κάποια χρόνια, σε βάθος ετών. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας επισημάνω ένα πρόβλημα: Πρέπει να διευκρινιστεί μέσα στην τροπολογία ξεκάθαρα –γιατί ενώ αυτό προβλέπεται στην Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, δεν διευκρινίζεται επαρκώς– η διαδοχική ασφάλιση, η δυνατότητα δηλαδή συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ με διαδοχική ασφάλιση του αγρότη ή της αγρότισσας σε προηγούμενα χρόνια από άλλους φορείς.
Εάν πάτε στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου λέει: «Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης αν ο ΟΓΑ είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισης και πρώτον, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης –δηλαδή να υπάρχουν δεκαπέντε έτη ασφάλισης στον ΟΓΑ- ή δεν είναι αρμόδιος φορέας ο ΟΓΑ για την κρίση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, τότε η αίτηση σύνταξης δεν μεταβιβάζεται».
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι επιτρέπεται η διαδοχική ασφάλιση. Ενώ όμως προβλέπεται η διαδοχική ασφάλιση στην Έκθεση του Λογιστηρίου, μέσα στην τροπολογία χρειάζεται να διορθωθεί επαρκώς, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Το λέω αυτό διότι πραγματικά αυτή η τροπολογία φέρνει μια πολύ μεγάλη αλλαγή η οποία δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες μας να πάρουν σύνταξη στα εξήντα δύο τους χρόνια.
Σε αυτήν την Αίθουσα, κύριε Υπουργέ, πριν από κάποια χρόνια, το 2008 συγκεκριμένα, μιλώντας σε μια ημερίδα για την αγρότισσα γυναίκα, μίλησα για την αγρότισσα την κυρά Παρασκευούλα. Αναφερόμουν στην μάνα μου, η οποία δεν ευτύχησε να ζει για να πάρει σύνταξη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια τα πρόσωπα των γονιών μου τα έβλεπα σε όλους τους αγρότες και τις αγρότισσες οι οποίοι παλεύουν με τα χώματα. Έχουμε υποχρέωση όλοι, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές μας διαφορές, να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία γιατί πραγματικά φέρνει μια πολύ μεγάλη ανατροπή στα συνταξιοδοτικά των αγροτών.
Το έχετε ζητήσει κι εσείς –και να έχετε την τόλμη, κύριε Αποστόλου να τοποθετηθείτε κιόλας- όπως έχει ζητήσει και ο κ. Κεγκέρογλου κατά καιρούς.
Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάποια θέματα που αφορούν το καλό των αγροτών μας, οι οποίοι παλεύουν μέσα στα χώματα, παλεύουν πάνω στο βουνό ή στη θάλασσα, είναι κτηνοτρόφοι, είναι αλιείς, είναι αγρότες με ήλιο ή με παγωνιά, απέναντι στα στοιχεία της φύσεως ουσιαστικά και θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε στα εξήντα δύο χρόνια.
Εγώ θέλω να καλέσω τον Υπουργό Εργασίας για άλλη μια φορά να υπάρξουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις για το κενό το οποίο θα υπάρξει για το διάστημα αυτό, των χρόνων δηλαδή που θα απαιτούνται από το '88, που ήταν η πρώτη χρονιά ασφάλισης με πληρωμή των αγροτών, καταβολής δηλαδή εισφορών. Αυτό, κύριε Υπουργέ, θα συμπληρώσει τη διαδικασία και θα είναι ακόμη σημαντικότερο για τους αγρότες μας, οι οποίοι πραγματικά μοχθούν και δικαιούνται να έχουν αυτήν την αντιμετώπιση.
Τίποτε όμως δεν μπορεί να σκιάσει τη μεγάλη αλλαγή που φέρνει αυτή η τροπολογία, μια τροπολογία για την οποία δεσμεύτηκε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα ο Αντώνης ο Σαμαράς, ο Πρωθυπουργός της χώρας και σήμερα υλοποιείται με την τροπολογία που καταθέτει το Υπουργείο Εργασίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Δημοσιεύτηκε στις Σεπτέμβριος 25th, 2014