Pellanet

Ονομασία Σκοπίων στο επίκεντρο

Με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος.
Ωστόσο, η απουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και τις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ως «ακόμη μια ένδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης» από μέρους των Σκοπίων. «Αν ο κ. Γκρούεφσκι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιείτο συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζεται, ο Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δημήτρη Δρούτσα, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την στάση της σκοπιανής ηγεσίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι διαφαίνεται «διαφοροποίηση της άποψης» του μέσου πολίτη της ΠΓΔΜ, επειδή πλέον οι περισσότεροι Σκοπιανοί άρχισαν να αποδέχονται τις «ειλικρινείς θέσεις» της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μπορεί να κατανοεί ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και νιώθει στριμωγμένη», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι «όλοι πλέον αναγνωρίζουν την αξιοπιστία της Ελλάδας».
«Η πολιτική βούληση της χώρας μας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο και από πλευράς των Σκοπίων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, δεν βλέπουμε κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, ο κ. Γκρούεφσκι έχει επιλέξει να μην είναι "παρών" εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε δυνατότητα απευθείας επαφής και κουβέντας με τον έλληνα πρωθυπουργό».
Ο κ.Δρούτσας, αναφερόμενος στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για λύση του προβλήματος, υπογράμμισε ότι «είναι μια θέση γνωστή, μια θέση καθαρή, με συνέπεια, αξιόπιστη, μια έντιμη θέση. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για μια λύση. Και δεύτερον, το πλαίσιο αυτής της λύσης, η λύση την οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή: γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και προς τον κ.Νίμιτς την έκκληση της Ελλάδας και την πρόσκληση προς τα Σκόπια, προς την πολιτική ηγεσία, να προσέλθει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς με τον κ. Δρούτσα και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στην ετοιμασία μιας νέας πρότασης, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα στο τραπέζι, τα οποία τα δυο μέρη μπορούν να τα λάβουν υπόψη τους και να τα συζητήσουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ο διάλογος ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς, η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, είναι σε διαφορετικό επίπεδο τώρα, από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν», υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ και απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκε η προοπτική για νέες προτάσεις, δήλωσε: «Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις. Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, έκανα προτάσεις στα δύο μέρη, οι οποίες δεν τα ικανοποιούσαν πλήρως, όμως νομίζω ότι κάποιες από τις ιδέες άξιζε τον κόπο που τις συζητήσαμε και για το λόγο αυτό αισθάνομαι ικανοποιημένος. Ας επιτρέψουμε να συνεχισθεί η διαδικασία και να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Σε ερώτηση αν το «επίπεδο εμπιστοσύνης» είναι αρκετό ώστε οι δύο πλευρές να βρουν λύση μέχρι το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι ποτέ δεν θέτει προθεσμίες, διότι αυτές «δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση» και «δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες», όπως είπε.

Μετά την συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ο κ.Νίμιτς δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα: Πε

Δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ