Pellanet

Ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση

Αθήνα Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να τη στηρίζουν, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά τη νύκτα με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, τόσο επί της αρχής, όσο και σε επιμέρους άρθρα.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, υποστήριξε ότι με το νέο οικονομικό πακέτο η Ελλάδα αποκτά ένα παράθυρο ευκαιρίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά με ένα ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Παράλληλα επιτέθηκε σε όλους όσους αντιτίθενται και, αντί, όπως είπε, να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, «αρκούνται στα κοσμικά επίθετα και τις κούφιες λέξεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για σκληρές και επώδυνες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει το κόμμα του, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πρόσθεσε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνεται η επίπονη προσπάθεια για να καταστεί το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο.

Το ΚΚΕ, διά του ειδικού αγορητή του, Νίκου Καραθανασόπουλου, κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνουν το έγκλημα τους εναντίον του ελληνικού λαού.

Σαχινίδης: Δεν υπάρχει άλλη πρόταση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι η νέα δανειακή σύμβαση αποτλεί τη μόνη λύση για τη χώρα και εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά αλλά στον ΛΑΟΣ.

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Ας έρθει να πει κάποιος μια εναλλακτική πρόταση» είπε και καταφερόμενος εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς τόνισε ότι σκόπιμα και συστηματικά αποφεύγουν να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, ενώ η υιοθέτηση της πρότασής της θα οδηγούσε τη χώρα σε περιπέτεια και τελικά σε νέες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. 

«Η σύμβαση δεν έχει δυσμενέστερους όρους από καμία άλλη σύμβαση δανεισμού του υπουργείου» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικριτικές φωνές διερωτώμενος για το τι ακριβώς πρεσβεύουν. «Ήταν δυνατό να επιτύχουμε σύμβαση που να έχει ακόμη χαμηλότερο ή μηδενικό επιτόκιο; Ή που να μην μπορεί να κάνει εκτέλεση ο δανειστής εις βάρος του δημοσίου και να ήταν κάτω από το ελληνικό δίκαιο ή που να μην μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια;» αναρωτήθηκε.

Ένταση με Ροντούλη και Σαχινίδη

Την έντονη αντίδραση του κ. Σαχινίδη προκάλεσαν οι αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φινλανδία προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας.

Ο κ. Ροντούλης επέμεινε στις αιτιάσεις του, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σαχινίδη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τον «ψεύτη».

«Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάται αλλά υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο», του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Κάνει τον τζάμπα μάγκα ο κ. Σαχινίδης γιατί απλούστατα ξέρει ότι η συμφωνία είναι απόρρητη και μυστική», ανέτεινε ο κ. Ροντούλης.

Οι αναφορές αυτές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη που του συνέστησε να μην «λαϊκίζει».

«Γιατί κ. Ξυνίδη; Σας τσίμπησε καμία γουμαρόμυγα;» σχολίασε δηκτικά ο κ. Ροντούλης ενώ το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προεδρεύουσας του Σώματος Ροδούλας Ζήση.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιτέθηκε στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τα «συνέταιρους και μελλοντικούς εταίρους με κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου, 2012


Σχόλια


pellanet facebook