Pellanet

“Όταν ο ήλιος σπάει την πέτρα”: Νέο βιβλίο του Νίκου Δημαρά από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Ιστορίες του χωριού, έθιμα, παραδόσεις, θρύλους, αφηγήσεις, ηθογραφίες από το Κουτσοχέρι Μεσολογγίου, περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του διακεκριμένου δημοσιογράφου-συγγραφέα Νίκου Δημαρά, με τίτλο “Όταν ο ήλιος σπάει την πέτρα”, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

 “Το βιβλίο αυτό προέκυψε από επισκέψεις στο χωριό μου, το Κουτσοχέρι Μεσολογγίου, καθώς κάθε φορά ήθελα να αφεθώ στην αχλύ του μύθου και της ιστορίας, να φέρω στο νου στιγμές, γεγονότα, ανθρώπους και εικόνες και να περιγράψω τη ζωή εκεί, για μερικές δεκαετίες, αμέσως μετά τον εμφύλιο”, όπως εξηγεί ο συγγραφέας στο σημείωμα του οπισθόφυλλου.

“Αναμνήσεις και αναπολήσεις από τότε, που οι μικρές κοινωνίες των χωριών επιβίωναν σε δύσκολες συνθήκες, είχαν αληθινές σχέσεις αλληλεγγύης, αισθάνονταν ασφάλεια με ανοιχτές πόρτες και ένιωθαν περισσότερες στιγμές ευτυχίας.

Οι άνθρωποι δούλευαν ολημερίς και μόνο όταν ο ήλιος "χτυπούσε" τη μεγάλη πέτρα του βουνού της Βαράσοβας και γυάλιζε η κόψη της έκαναν διάλειμμα για να φάνε κάτι. Μερικές φορές μάλιστα η πέτρα έσπαγε σε κάποια σημεία από τη ζέστη. Ακούγαμε τον κρότο από κομμάτια που κατρακυλούσαν. Αλλά εμείς δουλειά, υπομονή και πίστη σε αξίες για προκοπή.

Ήταν ένα "μοντέλο ζωής", ίδιο με αυτό που επικρατούσε και σε πολλά άλλα χωριά. Υπό την έννοια αυτή το βιβλίο μπορεί να έχει και κοινωνιολογική ή και ηθογραφική σημασία. Μακάρι να βρουν οι αναγνώστες τέτοιες "σπίθες" αξιών για καλύτερη ζωή και στη σημερινή εποχή.”, περιγράφει ο Νίκος Δημαράς.

 

Σχ. 14χ21, σελ. 104, τιμή 8,48 €

 

Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:02 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

14:32 - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΜΕΝΟΙΚΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ! ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

14:29 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών

14:25 - 1η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΛΑΖΟ

14:21 - ΟΥΤΕ “ΠΡΑΣΙΝΟ”, ΟΥΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΜΠΑΛΑΙΪΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ.

14:27 - Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

14:22 - Ο Προέδρος της Βουλής σε εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

14:19 - Στην Κρύα Βρύση με παραγωγούς ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης

14:16 - Ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

14:14 - Υλοποίηση Δράσεων Παράκτιων και Υποβρύχιων Καθαρισμών στη Χαλκιδική από την Περιβαλλοντική Οργάνωση ISEA