Pellanet

«Παγώνουν» οι νέες αιτήσεις για δάνεια από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας

Σε αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων στεγαστικών δανείων προχωρά ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Ο Οργανισμός θα καλύψει πλήρως τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του προς όλους τους δικαιούχους, δαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας, ενώ για τα νέα δάνεια θα ισχύσουν «αδιαμφισβήτητα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων».

«Η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο σύνολο των δικαιούχων του ΟΕΚ» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.
Για απαρέδεκτη κίνηση μιλά η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι αν ο ΟΕΚ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα γι' αυτό δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι, που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές του.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε, όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδοτήσεων/επιδοτήσεων, χωρίς προηγούμενο υπολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων στον ΟΕΚ, είχε ως αποτέλεσμα:
α) ο Οργανισμός να καταναλώνει το αποθεματικό του, το οποίο από 650 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2005, έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009, με την ταυτόχρονη μεταφορά ανειλημμένων υποχρεώσεων στο 2010, και

β) το κατασκευαστικό έργο να φθίνει συνεχώς, έτσι ώστε το 2009 να φθάσει μόλις στο 4,95% του συνολικού προϋπολογισμού.

Η κατάσταση, επισημαίνει το υπουργείο, γίνεται ακόμα πιο δυσμενής αν συνυπολογισθεί η συνέχιση της οφειλής του ΙΚΑ από συνεισπραχθείσες υπέρ ΟΕΚ και μη αποδοθείσες εισφορές.

«Παρ' όλα αυτά, ο ΟΕΚ οφείλει να συνεχίσει και θα συνεχίσει τη δραστηριόητητά του με νέο πλαίσιο και στέρεη οικονομική βάση», τονίζει το υπουργείο και εξηγεί:
Η διοίκηση του ΟΕΚ, υλοποιώντας τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρά:

- Στον εξορθολογισμό των δανειακών προγραμμάτων του ΟΕΚ, προτάσσοντας αδιαμφισβήτητα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων.

- Στην πλήρη κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του προς όλους τους δικαιούχους.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο σύνολο των δικαιούχων του ΟΕΚ».

Ακύρωση της απόφασης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ανάκληση της απόφασης, οικονομική ενίσχυση, αναβάθμιση και επαναπροσανατολισμό του ρόλου του ΟΕΚ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η απόφαση για αναστολή των παροχών του ΟΕΚ με τη μορφή δανείων του στους δικαιούχους εργαζόμενους πάρθηκε στα πλαίσια της παύσης πληρωμών, που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία με στόχο να παρουσιάσει κατασκευασμένα στοιχεία σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης αντικοινωνικής πολιτικής της» σημειώνει ο Δημ.Στρατούλης, του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει την καταρρέουσα οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το ύψος της ανεργίας και για το δικαίωμα των εργαζομένων για στέγαση. Ο ΟΕΚ χρειάζεται, ειδικά μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αναβάθμιση και ριζικό επαναπροσανατολισμό του ρόλου και της στρατηγικής του, με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση, κυρίως, των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, ιδιαίτερα των ανέργων, των χαμηλόμισθων και της νεολαίας» προσέθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, προτείνει και διεκδικεί: · Την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΟΕΚ για αναστολή των παροχών του προς τους εργαζόμενους. · Την άμεση θεσμοθέτηση τριμερούς χρηματοδότησης του ΟΕΚ με την κατοχύρωση ετήσιας ουσιαστικής κρατικής επιχορήγησης και όχι της ανύπαρκτης σημερινής συμβολής του Κράτους. · Την άμεση τακτοποίηση των οφειλών του δημοσίου και των οφειλών του ΙΚΑ (2 δις) προς τον ΟΕΚ, ώστε ο τελευταίος να αναβαθμίσει το ρόλο του και το στεγαστικό του πρόγραμμα · Τον άμεσο υπερδιπλασιασμό του κατασκευαστικού έργου του Οργανισμού, ώστε άμεσα αυτό να ξεπεράσει το 50% του προϋπολογισμού του Οργανισμού, όπως επιβάλλει ο Ν. 2224/1994, τον οποίο παραβιάζει ο ΟΕΚ · Τη ριζική αναμόρφωση και επαναπροσανατολισμό των προγραμμάτων του ΟΕΚ, με στόχο τη στεγαστική κάλυψη χαμηλόμισθων, ανέργων και νεολαίας και όχι την υποβοήθηση της τραπεζικής κερδοσκοπίας · Τη συγκρότηση, με ειδικό ρόλο του ΟΕΚ, Δημόσιας Στεγαστικής Τράπεζας, η οποία θα αναλάβει την εφαρμογή μιας λαϊκής στεγαστικής πολιτικής για την απόκτηση ανθρώπινης και αξιοπρεπούς στέγης από τα πλατιά λαϊκά στρώματα

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook