Pellanet

Πάνω όλα τα βασικά αγαθά

Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή από το 11% στο 13%, από την οποία το υπουργείο Οικονοµικών προσδοκά αύξηση εσόδων κατά 800 εκατ. ευρώ, θα επιφέρει από τις αρχές του 2011 μεγάλες επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% αναμένεται να επηρεαστούν μια σειρά προϊόντα πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, οδηγώντας τα νοικοκυριά σε μέση πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση περίπου 150 ευρώ. Προϊόντα και υπηρεσίες που θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου με 13% είναι το γάλα, το κρέας, τα αβγά, το λάδι, το νερό, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, οι μεταφορές, τα σερβιριζόµενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, τα εισιτήρια µέσων µαζικής µεταφοράς όπως και εισιτήρια σε σινεµά και συναυλίες, αλλά και το κόστος για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωµατιστές και γενικώς ελεύθερους επαγγελµατίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόµιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή συµπαρασύρει ανοδικά και τον µειωµένο συντελεστή που αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%, δεδοµένου ότι αυτός πρέπει να είναι ίσος µε το µισό του χαµηλού (13%). Στον µειωµένο συντελεστή υπάγονται εφηµερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων, ενώ µετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονοµικών από την 1η Ιανουαρίου στον µειωµένο συντελεστή µετατάσσονται φάρµακα και διαµονή σε ξενοδοχεία. Στελέχη από τους κλάδους του λιανεµπορίου και της βιοµηχανίας τροφίµων δήλωναν χθες ότι αιφνιδιάστηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ορισµένοι έλεγαν ότι η ενηµέρωση που είχαν ήταν ότι στα τρόφιµα θα υπήρχαν ορισµένες βασικές κατηγορίες που θα παρέµεναν στο 11%. Όπως έλεγαν χθες, το συγκεκριµένο µέτρο θα επιβαρύνει την κατανάλωση κατά 1 δισ. ευρώ, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναµη των καταναλωτών καθώς θα αναγκαστούν να δαπανήσουν περισσότερα από τον επόµενο χρόνο για ανελαστικές δαπάνες όπως τα τρόφιµα, µε αποτέλεσµα να κοπούν δαπάνες για άλλα είδη. Έτσι, ένα ενδεικτικό καλάθι νοικοκυράς για την κάλυψη των αναγκών διατροφής µιας τετραµελούς οικογένειας θα απαιτεί κάθε εβδοµάδα περίπου 2 ευρώ επιπλέον, καθώς το κόστος του αυξάνεται από 86,87 ευρώ σε 88,44 ευρώ.

--

Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ