Pellanet

Παπανδρέου και Ερντογάν για φράχτη στον Έβρο

Η κατασκευή φράχτη στον Έβρο, ώστε να αποτραπεί η είσοδος λαθρομεταναστών, συζητήθηκε στη συνάντηση Παπανδρέου και Ερντογάν, λίγο μετά την παρουσίαση στη Βουλή του συνόλου των μέτρων ενάντια στην παράνομη μετανάστευση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στην Επιτροπή της Βουλής το σύνολο των μέτρων ενάντια στην παράνομη μετανάστευση.
Πέρα από το νομοσχέδιο για το άσυλο και την κατασκευή του φράχτη, κατατέθηκε τροπολογία για τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων σε χώρους υποδοχής των μεταναστών.
Ωστόσο, δεν έλειψαν οι ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το φράχτη στον Έβρο. «Είναι δικαίωμα της χώρας μας, το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα είναι μια άλλη ιστορία», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. «Κατά τα αμερικάνικα πρότυπα ο φράχτης», σχολίασε το ΚΚΕ. Για «μέτρο που έρχεται αργά» έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ντροπή».
«Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει γιατί η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία του φράχτη στον Έβρο, για τη θωράκιση των συνόρων, ενώ παράλληλα στόχος είναι να μη μείνει ούτε ένας παράνομος μετανάστης στη χώρα», πρόσθεσε.
Η πρόθεση της κυβέρνησης για την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος λαθρομεταναστών, συζητήθηκε και κατά την τρίωρη συνάντηση των κ.κ Παπανδρέου και Ερντογάν στο Ερζερούμ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό δεν γίνεται για να δημιουργηθεί πρόβλημα στην Τουρκία, ενώ και οι δύο πρωθυπουργοί αναγνώρισαν ως κοινό πρόβλημα των δύο χωρών την παράνομη μετανάστευση.
«Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τον έλεγχο της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως οικοδόμηση τείχους. Το τείχος είναι κάτι διαφορετικό. Το συρματόπλεγμα άλλο», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που στρέφεται κατά της Τουρκίας», εξηγώντας ότι πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες του θέματος κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπανδρέου.
«Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη», είπε και πρόσθεσε: «Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων». Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις. «Θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Δημοσιεύτηκε στις Ιανουάριος 9th, 2011


Σχόλια

pellanet facebook