Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε σήμερα η εναρκτήρια συνάντηση του διασυνοριακού έργου του Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, για το έργο της Αμφίπολης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε το σύνολο των παρεμβάσεων που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Αμφίπολη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο της Αμφίπολης και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Πρωτίστως ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε τις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε το σπουδαίο μνημείο της Αμφίπολης να στερεωθεί, να αναστηλωθεί, να συντηρηθεί, να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, να αποκαλυφθεί πλήρως, να γίνει επισκέψιμο και να αναδειχθεί, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, που αφορούν όχι μόνο στο μνημείο, αλλά στην ευρύτερη περιοχή.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος – δέσμευση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διασφαλίστηκε επαρκής χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ από δυο πηγές:
1.ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 1,5 εκ. ευρώ.
2.Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία: 1 εκ. ευρώ.
Περιγράφοντας τις εργασίες που θα γίνουν στην Αμφίπολη τα επόμενα χρόνια από τα 1,5 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «το έργο, στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ο πρώτος φορέας που αγκάλιασε, στήριξε και χρηματοδότησε, μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Θα κατασκευαστεί κέλυφος για την προστασία του μνημείου. Θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες και το δάπεδο. Θα αναδειχθεί ο διάκοσμος και συνολικά αυτό το πολύ ιδιαίτερο μνημείο. Ο κόσμος που θα το επισκέπτεται θα βιώνει μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Άλλωστε, ο Τύμβος Καστά, είναι ένα μνημείο το οποίο αναδεικνύει τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ένα μακεδονικό μνημείο με εθνική σημασία, που επιβεβαιώνει, περίτρανα και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την ιστορική πραγματικότητα, της περιοχής μας. Πέρα όμως από το παγκόσμιο ενδιαφέρον, που ήδη έχει προσελκύσει, το μνημείο αυτό θα παράγει και πλούτο στον τόπο μας. Εξάλλου, πολιτισμός και τουρισμός διαχρονικά συνδέονται άρρηκτα και σήμερα βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας, καθώς φροντίζουμε σταθερά και διακριτά να αναδεικνύουμε αυτή τη σύνδεση».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έμεινε μόνο σε αυτές τις παρεμβάσεις, που θα γίνουν μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω: «Αναζητήσαμε, παράλληλα με το ΕΣΠΑ, τα κατάλληλα εργαλεία και τους απαραίτητους πόρους, με στόχο την ανάδειξη συνολικά της Αμφίπολης ως τουριστικού προορισμού. Και καταφέραμε να τηρήσουμε στο ακέραιο και αυτή τη δέσμευσή μας. Στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014 – 2020, στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι μαζί με άλλους φορείς, διασφαλίσαμε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, με το οποίο και θα χρηματοδοτήσουμε, τις εργασίες για την προβολή και ανάδειξη της περιοχής της Αμφίπολης ως τουριστικού προορισμού, με βάση τα παγκόσμιας σπουδαιότητας αρχαιολογικά ευρήματα. Με τις παρεμβάσεις στο ίδιο το μνημείο που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό μας, τη διαμόρφωση διαδρομών περιήγησης, τη δημιουργία κέντρου πληροφόρησης, τη δημιουργία χώρου εκδηλώσεων και διαλέξεων, θα αναδείξουμε και θα αξιοποιήσουμε στο σύνολό της την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, που θα γίνει ελκυστική, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί όλο τον κόσμο που θα θελήσει να θαυμάσει τη σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανασκαφή. Στόχος μας δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της περιοχής, την παραγωγή πλούτου για τον τόπο μας, τα οφέλη για την τοπική μας οικονομία, τους συμπολίτες μας και τον τουρισμό. Ως επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, η περιοχή θα αναδείξει τον πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διαμονές τουριστών, και τις υψηλότερες κατά κεφαλή δαπάνες».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις δυο στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας, οι οποίες όπως είπε «σήμερα δικαιώνονται και παράγουν αποτελέσματα»:
1.Πιστέψαμε στην αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της ανασκαφής στην Αμφίπολη από την πρώτη στιγμή. Εξασφαλίσαμε το 2012 την πρώτη χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ. Αμέσως μετά το 2014 επιμείναμε και καταφέραμε να εντάξουμε τις ανασκαφικές εργασίες στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Και στη συνέχεια διασφαλίσαμε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με 1,5 εκ. ευρώ. Και σήμερα ξεκινάμε και την υλοποίηση της πρότασης που υποβάλλαμε στο Interreg με 1 εκ. ευρώ.
2.Επενδύουμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην απαγκίστρωση δηλαδή από το μονοδιάστατο μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» και στη στοχευμένη προβολή Τουρισμού – Πολιτισμού. Στα στοιχεία για την πενταετία που έχουμε μπροστά μας, προβλέπεται 21% αύξηση αφίξεων, 15% αύξηση εσόδων, ενώ και οι επισκέπτες για τον πολιτιστικό τουρισμό, αναμένετε να ξεπεράσουν τους «παραδοσιακούς» επισκέπτες για τον ήλιο και τη θάλασσα.
«Το όφελος για τον τόπο μας είναι διπλό. Αφενός αναδεικνύουμε το πολιτιστικό μας προϊόν και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αφετέρου δημιουργούμε προοπτικές για νέες επενδύσεις, έσοδα, θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα. Τώρα πρέπει όλοι οι φορείς να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό που απαιτείται για τη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού μνημείου, να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο, ώστε να μη χαθεί ούτε μία μέρα, προκειμένου να πετύχουμε όλοι μαζί τον κοινό μας στόχο: να αναδείξουμε το μνημείο, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την Ιστορία μας, τη Μακεδονία μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Δημοσιεύτηκε στις Δεκέμβριος 13th, 2017