Φόβος για οικονομική κατάρρευση και έκρηξη της ανεργίας. Περισσότερες από 18.700 εταιρίες έχουν διαγραφεί από τα Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας από τις αρχές του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηριών. Πυκνώνουν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς συνολικά περισσότερες από 18.700 εταιρίες έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των επιμελητηρίων της Β. Ελλάδας από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηρίων. Την ίδια στιγμή στις λίστες των Επιμελητηρίων έχουν γραφτεί μόλις 20.549 νέες επιχειρήσεις, με το μεγαλύτερο κύμα νέων εγγραφών να καταγράφεται τον Απρίλιο του 2010, λόγω των ενάρξεων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Τα στοιχεία των 16 συνολικά επιμελητηρίων αποδεικνύουν περίτρανα ότι η οικονομική ύφεση έχει περιορίσει τον επιχειρηματικό κλάδο και ειδικότερα τη βιοτεχνία και το εμπόριο, που όπως φαίνεται είναι τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε πολλούς νομούς, όπως της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης, της Πιερίας, της Καστοριάς και των Γρεβενών, οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ιδρύονται, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση, αλλά και έκρηξη της ανεργίας.
Στο ναδίρ η επιχειρηματικότητα
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), στο οποίο οι διαγραφές (1.623) σε σχέση με τις εγγραφές (1.393) είναι περισσότερες κατά 17%. Μάλιστα, τα στοιχεία του ΒΕΘ μαρτυρούν ότι η κατάσταση το 2010 γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική, καθώς το α΄ τρίμηνο του 2010 μόλις 251 εταιρίες προστέθηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο αριθμός των εγγραφών έφτανε τις 374. Εξάλλου, και οι διαγραφές του α΄ τριμήνου του 2010 είναι αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009, καθώς φέτος το α΄ τρίμηνο έγιναν 397, ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι διαγράφηκαν 319 εταιρίες. Αρνητικά είναι τα στοιχεία του ΒΕΘ για τις καταγεγραμμένες πτωχεύσεις, οι οποίες το 2009 ήταν μόλις 2 ενώ μόνο το α΄ τρίμηνο του 2010 αυτές έφτασαν τις 8, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΒΕΘ, Σωτήρη Μαγόπουλου, περισσότεροι από 7.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι ως συνέπεια των μαζικών λουκέτων στη βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης.
Απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι μειώνονται οι νέες επιχειρήσεις και αυτό διότι δεν υπάρχει αισιοδοξία. Οι επιχειρηματίες φοβούνται να ρισκάρουν, αφού δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγόπουλο, οι κλάδοι της οικοδομής, της ένδυσης, της υπόδησης και του επίπλου είναι αυτοί που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, «κυρίως λόγω των ανεξέλεγκτων εισροών προϊόντων από τρίτες χώρες», ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι πρέπει να δώσει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πριν να είναι πολύ αργά.
Στο νομό Καστοριάς, το πλήγμα που δέχονται οι γουνοποιοί αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Επιμελητηρίου, καθώς οι διαγραφές από το μητρώο είναι συνολικά 356 έναντι 289. Ωστόσο, ο νομός Καστοριάς σε αντίθεση με τους υπόλοιπους νομούς που εμφανίζουν αρνητικό ισοζύγιο σε όλα τα τμήματα, παρουσιάζει μείωση μόνο στο βιοτεχνικό κλάδο, όπου οι διαγραφές είναι 164, ενώ οι εγγραφές μόλις 30. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Ναούμ Μαρκόπουλο, αυτό οφείλεται στις πιέσεις που δέχθηκε ο συγκεκριμένος κλάδος. «Στα τέλη του 2008, όπου εμφανίστηκαν και τα πρώτα σημάδια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και το 2009, ο κλάδος της γούνας κατέγραψε πτώση των πωλήσεων περίπου 70%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε κατά 50%. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες στο λουκέτο», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Αυξημένες διαγραφές
Στο νομό Πέλλας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου οι εγγραφές (1181) είναι πολύ περισσότερες από τις διαγραφές (641) ενώ εντύπωση προκαλεί η αύξηση κατά 50% των επιχειρήσεων στον βιοτεχνικό κλάδο (εγγραφές: 263, διαγραφές: 176) αλλά και του Επαγγελματικού, όπου από τον Ιανουάριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 έχουν διπλασιαστεί (εγγραφές: 355, διαγραφές: 175).
Αυξημένες κατά 420 είναι οι εγγραφές των επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου Ημαθίας, όπου οι εγγραφές, τους τελευταίους δεκαέξι μήνες (Ιανουάριος 2009- Απρίλιος 2010), έφτασαν τις 982 έναντι 562 που είναι οι διαγραφείσες επιχειρήσεις.
Στη Χαλκιδική, παρά το πλήγμα που παρουσιάζει ο βιοτεχνικός κλάδος (εγγραφές: 139 διαγραφές: 160), το Επιμελητήριο εμφανίζει θετικό ισοζύγιο. Συγκεκριμένα, οι εγγραφές έφτασαν τις 996, ενώ οι διαγραφές τις 729. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στους υπόλοιπους κλάδους (Τουριστικό, Εμπορικό και Επαγγελματικό) σχεδόν
Στο νομό Πέλλας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου οι εγγραφές (1181) είναι πολύ περισσότερες από τις διαγραφές (641) ενώ εντύπωση προκαλεί η αύξηση κατά 50% των επιχειρήσεων στον βιοτεχνικό κλάδο (εγγραφές: 263, διαγραφές: 176) αλλά και του Επαγγελματικού, όπου από τον Ιανουάριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 έχουν διπλασιαστεί (εγγραφές: 355, διαγραφές: 175). 65.000 επιχειρήσεις οδεύουν στο λουκέτο Εντωμεταξύ, δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, αλλά και οι υπάρχουσες που έχουν τραγικά προβλήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο οι οφειλές προς την εφορία έχουν φτάσει στα 23 δισ. ευρώ, τα οποία όσο περνά ο καιρός γίνονται ολοένα και περισσότερο ασφυκτικά, από πλευράς πίεσης που ασκείται στους επιχειρηματίες για την τακτοποίησή τους.
Εκτός ελέγχου αρχίζουν ήδη να ξεφεύγουν οι διαστάσεις της κρίσης, όπως αποτυπώνεται στην καθημερινή επιχειρηματική παρουσία. Σύμφωνα με στοιχεία των επιμελητηρίων, και ειδικότερα της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, από τις αρχές αυτής της περιπέτειας μέχρι σήμερα, περίπου 65.000 επιχειρήσεις, μικρομεσαίου μεγέθους, κινούνται σε οριακά επίπεδα, με τις 7 στις 10 να βλέπουν μείωση έως και μηδενισμό των κερδών τους και τους απολυμένους να ξεπερνούν τους 30.000.
Στοιχεία από voria
Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου, 2010