Pellanet

Pfizer: Η τρίτη δόση εμβολίου προστατεύει από τη μετάλλαξη Όμικρον

Μια ενισχυτική δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech για την Covid-19 φαίνεται να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης δείχνουν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους παρέχει παρόμοιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην Όμικρον, συγκρίσιμο με δύο δόσεις κατά του αρχικού κορωνοϊού και άλλων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί.

Τα δείγματα αίματος από όσους έλαβαν μόνο την κύρια σειρά του εμβολίου, κατά μέσο όρο, είχαν 25πλάσια πτώση των αντισωμάτων κατά της νέας παραλλαγής. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία από τη μόλυνση με την μετάλλαξη Όμικρον, ανέφεραν οι εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι καθώς η εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμιρκον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προσδιορίσουν πώς θα δράσουν τα διαθέσιμα εμβόλια εναντίον της.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Τα ευρήματα καταγράφηκαν λεπτομερώς σε δελτίο τύπου και τα πλήρη δεδομένα δεν έχουν γίνει ακόμη διαθέσιμα σε άλλους επιστήμονες για εξονυχιστική εξέταση, όπως σημειώνει το NBC.

Ωστόσο οι εργαστηριακές μελέτες είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Απαιτούνται επίσης άλλα δεδομένα για να καθοριστεί εάν χρειάζεται νέο εμβόλιο. Οι επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουν ότι πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή Όμικρον (οι πρώιμες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα) καθώς και τη νοσηρότητα που προκαλεί (τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που προκαλείται από την μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια). Τα αποτελέσματα της Pfizer-BioNTech είναι τα πρώτα που ανακοινώθηκαν από τους κατασκευαστές εμβολίων.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, εξετάστηκαν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν λάβει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου. Τα δείγματα συλλέχθηκαν τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ή ένα μήνα μετά την αναμνηστική δόση.

Στις 25 Νοεμβρίου, οι εταιρείες εμβολίων άρχισαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο ειδικό για την Όμικρον. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου μπορεί να παραχθούν και να είναι έτοιμες για παράδοση σε περίπου 100 ημέρες, ανάλογα με την έγκριση από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε η Pfizer.

Η Moderna και η Johnson & Johnson αναμένεται να δημοσιεύσουν εργαστηριακά αποτελέσματα από την μετάλλαξη Όμικρον τις επόμενες ημέρες. Και ακαδημαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα εξετάζουν πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο κατά της Όμικρον.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου, 2021


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής