Pellanet

Πώς θα χρησιμοποιείται η φοροκάρτα

Ποια κίνητρα θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου οι πολίτες να χρησιμοποιούν τη φοροκάρτα, που θα είναι διαθέσιμη από τις αρχές του 2011. Με κίνητρο τη μείωση των φόρων το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί τη «φοροκάρτα» από τις αρχές του 2011. Η κάρτα θα χρησιμοποιείται προαιρετικά από τους φορολογουμένους και όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται για πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, απλά για μία κάρτα την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους με τις επιχειρήσεις για να καταγράφεται η αξία της συναλλαγής.
Η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη και θα την παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι από τις τράπεζες. Εν συνεχεία θα την ενεργοποιούν με την αποστολή ενός μηνύματος SMS στο υπουργείου Οικονομικών ή μέσω του διαδικτύου. Στη μία όψη θα έχει το σήμα του υπουργείου Οικονομικών και ένα 19ψήφιο νούμερο.
Η ενεργοποίησή της και η αντιστοίχηση του 19ψηφιου αριθμού με του ΑΦΜ του φορολογούμενου - κατόχου της κάρτας θα γίνεται μόνο από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τις τράπεζες.
Το μήνυμα θα περιέχει τον ΑΦΜ του φορολογούμενου και το 19ψηφιο αριθμό της κάρτας. Η αποστολή του μηνύματος θα γίνει σε ενιαίο 5ψηφιο αριθμό για όλους του ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και θα κοστίζει 11 λεπτά.
Το έργο της δήλωσης αντιστοίχισης κάρτας αποδείξεων με ΑΦΜ μέσω SMS ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία M-Stat A.E.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βγάλει και δεύτερη κάρτα για να την χρησιμοποιήσει κάποιο μέλος της οικογένειας (π.χ. παιδιά), με τις αγορές να πιστώνονται στο ΑΦΜ του γονιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επόμενου δεκαήμερου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα οριστικοποιήσουν την μορφή της και θα καταλήξουν στα κίνητρα προκειμένου να γίνει ελκυστική η χρήση δεδομένου ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό οι φορολογούμενοι να την χρησιμοποιούν στις αγορές τους.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μετά από κάθε αγορά θα δίνουν στο ταμείο την κάρτα, στην οποία θα καταγράφεται η συναλλαγή στα μηχανήματα POS δηλαδή, αυτά που χρησιμοποιούνται όταν γίνεται πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερώνεται η τράπεζα η οποία με τη σειρά της, στο τέλος κάθε μήνα θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν με τους κωδικούς του taxisnet να μπαίνουν στο φάκελο τους και να διαπιστώνουν αφενός εάν έχουν καταγραφεί όλες τους οι συναλλαγές αφετέρου να ενημερώνονται για το ποσό των αποδείξεων που έχουν συλλέξει.

Δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ