Pellanet

Προγράμματα για την προώθηση της φέτας στις διεθνείς αγορές

Μετά τη λήψη σχετικής ομόφωνης απόφασης από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε σήμερα την ανάθεση υλοποίησης δύο προγραμμάτων προώθησης της φέτας στις διεθνείς αγορές, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για προγράμματα με τίτλο «Feta PDO. Let’s get real!», τα οποία απευθύνονται:

  • στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2.916.640 € με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την Ε.Ε.
  • στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3.373.224 €  με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ.

Μέσα από τα προγράμματα προώθησης θα αναδειχθεί στις αγορές-στόχους η ποιότητα, η παράδοση, η μοναδικότητα, η γνησιότητα και η  αυθεντικότητα που σχετίζονται με την Φέτα ΠΟΠ, ώστε να την καταστήσει συνειδητή επιλογή των καταναλωτών, αυξάνοντας έτσι το  μερίδιο αγοράς και τις εξαγωγές.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:

«Παρά τις περί του αντιθέτου κινδυνολογίες, είχα διαβεβαιώσει πριν λίγες μέρες, όταν ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ότι τα προγράμματα προώθησης της φέτας που εξασφαλίσαμε κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρόκειται να χαθούν για τη χώρα.

Πράγματι, διεκδικήσαμε από την Ε.Ε. νέα ολιγοήμερη παράταση και επισπεύσαμε τις διαδικασίες ώστε, μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα, η νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα να λάβει τις σχετικές αποφάσεις και να είμαστε σε θέση σήμερα να αναθέσουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι Κασσάνδρες λοιπόν διαψεύστηκαν!

Η στήριξη της κτηνοτροφίας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Έχουμε δώσει μάχες για την κατοχύρωση της φέτας στις διεθνείς αγορές και έτσι θα συνεχίσουμε.

Μας απασχολεί ιδιαίτερα η πίεση που δέχονται εφέτος οι τιμές παραγωγού, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα. Ανακοίνωσα πριν λίγες μέρες ένα φάσμα παρεμβάσεων για ακόμα εντατικότερους ελέγχους στην αγορά, όσον αφορά τη λειτουργία ανταγωνισμού, πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας ή τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές.

Έχουμε πάρει επίσης μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων, όπως η πολύ μεγάλη αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ εξετάζουμε  το ενδεχόμενο απορρόφησης αποθεμάτων τυριών μέσα από τα σχετικά κοινωνικά προγράμματα.

Η αιγοπροβατοτροφία είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ύπαιθρο. Θα την στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο. Περιμένω όμως και από τους φορείς του κλάδου, κυρίως κτηνοτρόφους και τυροκόμους, να συνεννοηθούν, να δημιουργήσουν μια δυναμική διεπαγγελματική οργάνωση και να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και προκοπής».

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

14:44 - Κάλεσμα προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες

14:23 - Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός Μουσική εγκατάσταση Πόλεμος και «Ειρήνη;» 5, 6 Αυγούστου 2026 | Αρχαία Έδεσσα, Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου

14:19 - Τοποθέτηση Λάκη Βασιλειάδη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Σε τέτοιες κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες υπάρχει μόνο η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»

16:35 - Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League!

16:27 - Όλυμπος: Εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ομόφωνη η απόφαση Ο Όλυμπος αναγνωρίστηκε ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξέχουσας οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα

16:18 - ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

16:15 - Εργασίες συντήρησης οδοφωτισμού στην Ενωτική Οδό Σίνδου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

11:36 - Λάκης Βασιλειάδης, Συνέντευξη PellaFm 103,3 για το Μουσείο της Πέλλας, Λουτρά Πόζαρ και Χιονοδρομικό

18:09 - Αυτό το καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στο πιο όμορφο θερινό σινεμά της Ελλάδας!

18:05 - ΣΔΕ Γιαννιτσών, Ανοικτή εκδήλωση Διάχυσης αποτελεσμάτων κινητικοτήτων Erasmus+