Pellanet

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Την προκήρυξη δύο νέων μεγάλων προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής με στόχο αφενός τη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων μέσω της κατάρτισης του προσωπικού σε διαθρωτικές αλλαγές, και αφετέρου των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, προκειμένου να επιτευχθεί η διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας, εξήγγειλε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας, σε ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ακόμη ότι ο ΟΑΕΔ ετοιμάζει και πρόγραμμα επιμόρφωσης εργοδοτών. Όπως εξήγησε, είναι θέμα «εξαιρετικής σημασίας η επιμόρφωση των εργοδοτών και η ανάγκη λειτουργίας στις επιχειρήσεις εκτός των παραδοσιακά οργανωμένων λογιστηρίων και τμημάτων προσωπικού, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης του προσωπικού και μείωσης του κόστους εργασίας, χωρίς να προβαίνουν σε αλόγιστες απολύσεις». Γι' αυτό, πρόσθεσε ο διοικητής, «στο άμεσο μέλλον ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει την πραγματοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων επιμόρφωσης στελεχών των επιχειρήσεων σε τεχνικά θέματα». Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΒΕΠ) Ευάγ.Τσιτούρας ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην δεινή θέση, που έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της περιορισμένης καταναλωτικής ζήτησης. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου να ξεπεραστεί η υφιστάμενη κρίση και κάλεσε τους επιχειρηματίες να έχουν συνεχή επαφή με το Επιμελητήριο το οποίο έχει αποδείξει ότι στηρίζει και ενθαρρύνει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Στην συνέχεια ο γενικός διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Μπουγιακλής και το στέλεχος κ. Αγγελική Σουσουρογιάννη παρουσίασαν τα εξής τρέχοντα προγράμματα: · το Ειδικό Τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους. Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή περί τα 740 ευρώ). · το Ειδικό Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007- 2013. Το ποσοστό της επιχορήγησης φτάνει το 80% το πρώτο έτος. · το Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών γυναικών ηλικίας 22 - 64 ετών, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η διαρχία της επιχορήγησης φθάνει τα τρία χρόνια, ενώ το ποσό καθορίζεται στα 24.000 ευρώ, 6.000 ευρώ προκαταβολή και το ίδιο ποσό στο τέλος κάθε έτους.

Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι στην επιχείρηση δεν μπαίνουν χρήματα από τον ΟΑΕΔ -όπως γινόταν στα σχετικά προγράμματα επιδότησης εισφορών μέχρι σήμερα- αλλά πιστώνονται στο όνομα της επιχείρησης στο ΙΚΑ, εξήγησαν.

Και για τα τρία προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο και για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ από 9/4/2010. Παράλληλα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου, 2010


Σχόλια


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.