Pellanet

Σαρωτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή στη Βόρεια Ελλάδα

Εκτεταμένους όσο και στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εν μέσω της θερινής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας οι τζίροι είναι μεγαλύτεροι όπως μεγαλύτερη είναι και η φοροδιαφυγή, πραγματοποιούν οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το διάστημα Ιουνίου και Ιουλίου 2018, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν στη Βόρεια Ελλάδα 1.200 φορολογικούς ελέγχους διαπιστώνοντας πάνω από 3.000 παραβάσεις και επιβάλλοντας περί τις 60 άμεσες αναστολές λειτουργίας.

Στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλαδή στο δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου του 2017, είχαν διενεργηθεί 880 έλεγχοι, είχαν διαπιστωθεί περί τις 2.050 παραβάσεις, καθώς και είχαν επιβληθεί 22 άμεσες αναστολές λειτουργίας.

Οι προληπτικοί έλεγχοι είναι στο φετινό δίμηνο αυξημένοι κατά 35% αλλά αυξημένες κατά περίπου 50% είναι φέτος και οι παραβάσεις, όπως και το ποσοστό της παραβατικότητας (ως προς τον αριθμό ελέγχων) το οποίο έφθασε στο 67% από 54% πέρυσι.

Τα επιμέρους στοιχεία επιβεβαιώνουν το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η παραβατικότητα εντοπίζεται κυρίως στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως η εστίαση, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, οι ενοικιάσεις χώρων και ειδών αναψυχής, αλλά και σε ελευθέρια επαγγέλματα η δραστηριότητα των οποίων επίσης, άμεσα ή έμμεσα, κορυφώνεται το καλοκαίρι.

Οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, με περιοχή ευθύνης τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατευθύνονται περισσότερο στα τουριστικά θέρετρα, όπως η Χαλκιδική, οι Βόρειες Σποράδες, η Θάσος, τα Ιόνια νησία κτλ.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής που συνεχώς εντοπίζονται, θεωρείται δεδομένο ότι η μεγάλη προσέλευση τουριστών στη χώρα μας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και του αποδιδόμενου ΦΠΑ, τονώνοντας και άλλο τα δημόσια έσοδα.

Όπως αναφέρουν, πάντως, πηγές της ΑΑΔΕ, η φορολογική διοίκηση δεν έχει ως στόχο τις άμεσες αναστολές λειτουργίας, οι οποίες, όπως τονίζεται, καταγράφονται ως αποτέλεσμα των προληπτικών ελέγχων, αλλά επ' ουδενί δεν είναι αυτοσκοπός.

Ζητούμενο είναι, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, να εμπεδωθεί γενικά στην κοινωνία ένα κλίμα φορολογικής συνείδησης, ώστε μέσα από την απαίτηση των ίδιων των πολιτών για την έκδοση αποδείξεων στις καθημερινές συναλλαγές για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, να δημιουργηθούν συνθήκες μεγαλύτερης δυνατής φορολογικής συμμόρφωσης.

Πηγή: voria.gr

Δημοσιεύτηκε στις 3 Αυγούστου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:23 - Εργασίες καθαρισμού οδοστρώματος στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης-Έδεσσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:21 - Δήμος Πέλλας-ΔΕΥΑΠ: Προσοχή στην κατανάλωση του πόσιμου νερού!

14:19 - Έτοιμος για όλα ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παρίσι

14:15 - Περισσότερα από 22 κιλά ηρωίνης κατασχέθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας – Ήταν καλά κρυμμένα μέσα σε ξύλινο παιδικό κρεβάτι

14:02 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

13:55 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΟΣΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΒΑΡΟΣΙ

13:54 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα

13:52 - Προωθώντας τη συνδεσιμότητα στην ύπαιθρο της Κεντρικής Μακεδονίας και γεφυρώνοντας το “ψηφιακό χάσμα” της τρίτης ηλικίας – Συμμετοχικό εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου “XGain”

15:51 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

15:47 - Ακύρωση προγραμματισμένης συναυλίας Κλασικής Μουσικής λόγω πένθεου