Pellanet

Σε εξέλιξη επιχείρηση για την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας διακίνησης λαθραίων τσιγάρων

Αθήνα Υποναύαρχος του Λιμενικού, που υπηρετούσε σε θέση «κλειδί» στο Αιγαίο και τρεις ακόμα αξιωματικοί του Σώματος πρόσφεραν κάλυψη στο μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων, που έχει "θησαυρίσει" προκαλώντας ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, από διαφυγόντες δασμούς, και το οποίο εξαρθρώθηκε από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, έπειτα από πολύμηνες έρευνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, μόνο από δύο περιπτώσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, που αποκαλύφθηκαν πριν από μερικούς μήνες, οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ, που αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», αφού πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση, με «καραβιές» λαθραίων που κατέληγαν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των διωκτικών αρχών στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος και ξεκίνησε από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποκαλύψεις, με παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών και άλλες ενέργειες, που οδήγησαν στη σύλληψη 18 ατόμων μέχρι στιγμής (ανάμεσα τους και οι τέσσερις αξιωματικοί του Λιμενικού), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται και άλλες πολύ περισσότερες. Οι 16 από τις συλλήψεις έγιναν στην Αττική, μία στην Πάτρα και μία στα Γιάννενα.

Η επιχείρηση των αρχών, η οποία ακόμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και σήμερα άρχισε το «ξήλωμα» του κυκλώματος που ακόμα είναι στην αρχή. Στις έρευνες συμμετέχουν η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και η ΕΥΠ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, πρόκειται για τέσσερις οργανωμένες σπείρες, που λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία», οι οποίες με δικά τους πλοία ή με μισθωμένα, ή μέσα σε κοντέινερ μετέφεραν τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων από τρίτες χώρες στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα πλωτά μέσα, που χρησιμοποιούσαν, είχαν σημαία τρίτων χωρών, κινούνταν στα διεθνή ύδατα και είχαν κλειστά τα συστήματα εντοπισμού και δήλωσης πορείας και θέσης, ώστε να αποφεύγουν τη στοχοποίηση και τους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Για το σκοπό αυτό τα σκάφη δηλώνονταν είτε ως κενά φορτίου είτε ότι μετέφεραν νόμιμο φορτίο, μη υποκείμενο σε ειδικό φορολογικό έλεγχο.

Τα λαθραία τσιγάρα ξεφορτώνονταν σε ερημικές ή απόμερες παραλίες και φορτώνονταν σε φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, με ξένες συνήθως πινακίδες και οδηγούνταν σε αποθήκες, για την περαιτέρω διάθεσή τους.

Για την επιλογή «ασφαλούς» δρομολογίου, της ώρας και του σημείου εκφόρτωσης, αλλά και την ενημέρωση τους για τις κινήσεις των Λιμενικών Αρχών, είχαν στρατολογήσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις ευθύνης και μπορούσαν να εξασφαλίσουν και να παράσχουν τέτοιες πληροφορίες.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, των Πατρών και των Ιωαννίνων, ενώ μέχρι στιγμής, έχει κατασχεθεί μία νταλίκα με 156.500 πακέτα λαθραία τσιγάρα, καθώς και 160.000 ευρώ. Επίσης, διενεργείται έρευνα σε συνεργασία με τις αρμόδιες τελωνειακές Αρχές σε αποθήκη στην Ελευσίνα, όπου έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες τσιγάρων.

Στη δραστηριότητα των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων εντάσσονται και οι δύο παλαιότερες υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από τις αρχές του έτους και συγκεκριμένα:

- Την 25-08-2011, είχε εντοπιστεί στην περιοχή Ελευσίνας, σε εγκαταστάσεις εταιρείας, φορτηγό πλοίο με σημαία Ουκρανίας, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά τη στιγμή που μεταφορτώνονταν σε δύο φορτηγά αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας Ιταλίας και Πολωνίας. Στην επιχείρηση αυτή είχαν συλληφθεί συνολικά 15 άτομα, μεταξύ των οποίων ο διοργανωτής της διακίνησης, ηγετικό μέλος μίας εκ των εγκληματικών οργανώσεων και είχε κατασχεθεί το πλοίο και 1.500 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα. Οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

- Την 13-10-2011, είχε εντοπιστεί στον όρμο στην περιοχή Λυχνάρι Λουτρών Ωραίας Ελένης, φορτηγό πλοίο, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης αυτών σε δύο νταλίκες με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας. Συνελήφθησαν 32 άτομα και κατασχέθηκαν 5.000 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα, το πλοίο και νταλίκες, καθώς και δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα. Οι διαφυγόντες δασμοί στην υπόθεση αυτή εκτιμάται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 9 εκατ. ευρώ.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Σούλη και τον Διοικητή της Ε.Υ.Π., πρέσβη Κωνσταντίνο Μπίκα, τονίζοντας: «Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή έδειξαν υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και επαγγελματισμού και επιβεβαίωσαν στην πράξη ότι δεν χαρίζονται σε κανέναν, σύμφωνα με την εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την απαίτηση του λαού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV