Pellanet

Σε υψηλό εξαετίας η επίσημη ανεργία, έφτασε το 11,3% τον Ιανουάριο

Στο 11,3% ανήλθε το ποσοστό της επίσημης ανεργίας τον Ιανουάριο του 2010, έναντι 9,4% τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 6 χρόνια. Οι αναλυτές δε επισημαίνουν ότι το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2010 θα υπερβεί το 12%, ενώ προβλέπουν ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του μέχρι τα μέσα του 2011, δεδομένου -όπως εξηγούν- ότι η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Για εφιαλτική αύξηση της ανεργίας κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι αν η επίσημη ανεργία καταγράφεται στο 11,3%, η πραγματική είναι γύρω στο 17,5%. «Η ανεργία αυξάνεται ανησυχητικά, δημιουργώντας σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και αβεβαιότητες. Το στατιστικό 11,3% σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία κυμαίνεται στο 17,5%, ποσοστό που προσεγγίζει τις 800.000 ανέργους» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

«Η εξέλιξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τα προβλήματα της οικονομίας, επιβάλλουν στην Κυβέρνηση τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και κυρίως τους ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες που δοκιμάζονται δραματικά» τονίζει η Συνομοσπονδία.

«Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και η οικονομία δεν αντέχουν περαιτέρω διεύρυνση της Ανεργίας, την μείωση εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, πολύ περισσότερο βέβαια δεν αντέχουν τις Νεοφιλελεύθερες συνταγές της Ευρ. Επιτροπής και του ΔΝΤ, γιατί η Ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη, αλλά και η ύφεση της χώρας θα διευρυνθεί επικίνδυνα» καταλήγει η ΓΣΕΕ. Έντονα αντιδρά και η Αριστέρα, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές διογκώνουν την ανεργία, η οποία προβλέπουν ότι θα φθάσει το 20% με τους ανέργους να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Επιδείνωση δε, την ανεργίας, αλλά της θέσης των εργαζόμενων θα συνεπαχθεί -όπως τονίζουν- η υπαγωγή της χώρας στο «σφαγείο του ΔΝΤ». Τα στοιχεία της ανεργίας Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι τον Ιανουάριο φέτος ανήλθαν σε 567.132 άτομα και αυξήθηκαν κατά 101.440 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009, (+21,8%) και κατά 62.022 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009 (+12,3%).

Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται στα 4.445.743 άτομα και μειώθηκε κατά 39.272 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2009, (-0,9%) και κατά 11.914 άτομα, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (-0,3%).

Εξάλλου, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε τον Ιανουάριο εφέτος σε 4.276.258 άτομα.

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 14,9% και είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, στους οποίους η ανεργία ανέρχεται στο 8,7%. Ηλικιακά η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών (30,4%) και στα άτομα 25-34 ετών (14,6%).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας η υψηλότερη ανεργία τον Ιανουάριο φέτος καταγράφηκε στα Ιόνια νησιά (19,1%), στη δυτική Μακεδονία (17,7%) και στο νότιο Αιγαίο (15,3%).

Στον αντίποδα, σε τρεις μόνο περιφέρειες η ανεργία είναι μονοψήφια και συγκεκριμένα στο βόρειο Αιγαίο (3%), στην Πελοπόννησο (9%) και στη δυτική Ελλάδα (9,7%). «Οι συνθήκες στην ελληνική αγορά εργασίας βιώνουν μια φάση έντονης επιδείνωσης με το ποσοστό ανεργίας να είναι κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες περίπου υψηλότερο σε σύγκριση με πέρυσι. Η σταθεροποιητική τάση του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι οφειλόταν αποκλειστικά σε συγκυριακούς παράγοντες και η τρέχουσα τάση του ποσοστού ανεργίας προοιωνίζει ότι το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2010 θα υπερβεί το 12% με την συνολική απασχόληση να συρρικνώνεται κατά 1,8% σε ετήσια βάση. Δεδομένου ότι η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμένει σε ανοδική τροχιά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2011» ήταν το σχόλιο του Νίκου Μαγγίνα της Εθνικής Τράπεζας, όπως ανάφέρει το Reuters. Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης «Πόσο επικίνδυνη και αδιέξοδη είναι η κοινή στρατηγική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ αποδεικνύεται και από τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Αντί να πάρουν μέτρα μείωσης της ανεργίας και προστασίας των ανέργων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, απελευθερώνουν τις απολύσεις, γενικεύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, κλιμακώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Για μέτρα προστασίας των ανέργων, για σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, όλοι στον αγώνα, λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής» προσθέτει. Ο Δημ.Στρατούλης, της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας υπερβαίνει σήμερα το 18%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι 800.000 και θα φτάσει στο τέλος του 2010 στο 1.200.000, δηλαδή πάνω από 20%, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών μείωσης των μισθών, παγώματος των δημοσίων επενδύσεων, αύξησης των έμμεσων φόρων και κυρίως λόγω της δρομολογημένης υπαγωγής της χώρας μας στο σφαγείο του ΔΝΤ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους στη χώρα μας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην υπαχθεί η χώρα μας στο ΔΝΤ, για να ανατραπούν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και για να μην ακολουθήσουν κι άλλα. Για να παρθούν μέτρα σε άλλη κατεύθυνση που θα διασφαλίζουν την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων. Για πλήρη, σταθερή, ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία για όλες και όλους» κατέληξε ο κ. Στρατούλης. Στη μεγάλη ανεργία στον κατασκευαστικό χώρο, στον οποίο σύμφωνα με τα στοχεία χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο, εστιάζει η Νέα Δημοκρατία και ζητά την άμεση λήψη μέτρων. «Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, επανερχόμαστε και ζητούμε από την Κυβέρνηση, έστω και αργά, αλλά άμεσα, να προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ορισμένα από τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα 23 μέτρα 'ανάσες' της ΝΔ για την τόνωση της αγοράς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρ.Σταϊκούρας.

«Τα στοιχεία για τον Κατασκευαστικό και Οικοδομικό Κλάδο, που παρουσιάστηκαν χθες (Δευτέρα) στην Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τόσο για την απώλεια θέσεων εργασίας (40.000 θέσεις), όσο και για τη σημαντική συρρίκνωση της δραστηριότητας στους εν λόγω τομείς (η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε το Δεκέμβριο κατά 22,6% και τη διετία 2008-2009 η συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου στο ΑΕΠ υποχωρεί στο 4,6%), επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και ενστάσεις που είχαμε διατυπώσει, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όλο το προηγούμενο διάστημα», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook