Pellanet

Σφιχτή λιτότητα παντού

Αυστηρότερο από το αναμενόμενο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος παρουσίασε την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για το ποσοστό των ανέργων, ετοιμάζοντας τη χώρα για 2010 σφιχτής λιτότητας.
Η Μαδρίτη εκτιμά ότι η ανεργία -που κυμαίνεται στο 20% προς το παρόν- θα βρεθεί στο 19,3% για το 2011, αντί του 18,9% που εκτιμούσε νωρίτερα, ενώ η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο παραδέχθηκε ότι «η ανάκαμψη της απασχόλησης είναι βραδύτερη από ό,τι θα επιθυμούσαμε».
Πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, ο οποίος στοχεύει σε συνολικές περικοπές δαπανών κατά 7,9%, είχαν σκιαγραφηθεί ήδη από το Μάιο, αλλά οι διεθνείς αγορές υποδέχθηκαν θετικά τον προϋπολογισμό, με τα spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να πέφτουν στις 182 μονάδες.
Για να καταπολεμήσει το έλλειμμά της, η Μαδρίτη εκτός από τη λιτότητα σχεδιάζει την αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους υψηλά αμειβόμενους -κίνηση που πολλοί θεωρούν περισσότερο συμβολικής παρά ουσιαστικής οικονομικής σημασίας.
Οι αναλυτές μάλιστα χαρακτηρίζουν την απόφαση απλή πολιτική χειρονομία εν όψει της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα για την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις όμως, φαίνεται ότι η συμμετοχή θα μικρότερη από τις προηγούμενες φορές, καθώς οι Ισπανοί εμφανίζονται «παραδομένοι» στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.
Η υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2011 έναντι του 9,3% που προβλέπεται ότι θα φτάσει το 2010 και μετά το 11,1% του 2009.
Η δεύτερη στην ιεραρχία της κυβέρνησης, η Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα, δήλωσε από την πλευρά της ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει μείωση ιδιαίτερα των δαπανών των υπουργείων κατά 16%, χαρακτηρίζεται σίγουρα από λιτότητα αλλά είναι επίσης προσανατολισμένος στην ανάκαμψη, τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.
Κεντρικό σημείο του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η πρόβλεψη ότι η ισπανική οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2011, εκτίμηση όπως που κάποιοι θεωρούν υπεραισιόδοξη, όπως αναφέρει το Reuters. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:34 - 4ο Περιβαλλοντικό & Αθλητικό Φεστιβάλ «ΑΓΑΠΩ ΛΟΥΔΙΑ» – Μη λείψει κανείς!

12:30 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις σε κοινότητες της Αλμωπίας

12:26 - Η βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Έδεσσας φιλοξένησε τον ποιητή Θοδωρή Σαρηγκιόλη

12:22 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Νάξο

12:19 - Μήνυμα του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη σε μαθητές και γονείς για τις πανελλαδικές εξετάσεις

12:17 - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της απόφασης Αυγενάκη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των παρακάρλιων περιοχών, ύψους 43 εκατ. ευρώ

12:14 - Επίσκεψη της Υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη στον Δήμαρχο Πέλλας

07:23 - Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης την Τετάρτη 29 Μαΐου στον Άγιο Σπυρίδωνα (περιοχή Αγίου Γεωργίου)

15:02 - Ενημέρωση προς τους Δημότες- Προτροπή μη χρήσης της γέφυρας του Πλατανότοπου μέχρι νεότερης ανακοίνωσης

15:00 - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ