Pellanet

Σκάνδαλο με είδη διατροφής

Μετά τα βρεφικά γάλατα που περιείχαν μελαμίνη, τα ανακυκλωμένα μαγειρικά λάδια και τα μανιτάρια με χλωρίνη, ακόμα ένα σκάνδαλο φαίνεται να ανοίγει στην κινεζική βιομηχανία τροφίμων: Το 10% του κινεζικού ρυζιού είναι μολυσμένο με επικίνδυνα επίπεδα βαρέων μετάλλων, αναφέρει κινεζικό περιοδικό, επικαλούμενο επιστημονικές μελέτες. «Ανεξάρτητα του εάν τα τεστ πραγματοποιήθηκαν από υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, ή από ακαδημαϊκούς, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 10% του κινεζικού ρυζιού περιέχει επίπεδα καδμίου που υπερβαίνουν τα στάνταρτ» γράφει το περιοδικό «Νέος Αιώνας» και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.«Στη διάρκεια της ταχύρρυθμης εκβιομηχάνισης της Κίνας, δραστηριότητες όπως η εξόρυξη έχουν ξεφυτρώσει παντού, απελευθερώνοντας στο περιβάλλον χημικά στοιχεία όπως το κάδμιο, το αρσενικό και άλλα επιβλαβή βαρέα μέταλλα» αναφέρει το άρθρο. Οι συντάκτες επικαλούνται ακαδημαϊκές μελέτες από το 2007 έως σήμερα οι οποίες εστιάζονται σε χωριά της νότιας Κίνας όπου λειτουργούν ορυχεία και άλλες βιομηχανίες -περιοχές στις οποίες έχει αναφερθεί αύξηση σε προβλήματα υγείας, όπως παθήσεις των οστών στους ηλικιωμένους. Το εβδομαδιαίο περιοδικό επισημαίνει πάντως ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί τοξικολογικές και επιδημιολογικές μελέτες για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης του μολυσμένου ρυζιού. Σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, το ρύζι έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να απορροφά κάδμιο, το οποίο συχνά καταλήγει στους ορυζώνες από κοντινά ορυχεία, κυρίως ορυχεία μολύβδου, χαλκού και κασσίτερου.
Περίπου 200 εκατομμύρια τόνοι ρυζιού παράγονται ετησίως στην Κίνα, και μέρος αυτής της παραγωγής εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η ασφάλεια των τροφίμων στην Κίνα έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα: το 2008, τουλάχιστον έξι βρέφη πέθαναν και 300.000 υπέστησαν βλάβες στους νεφρούς από την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος νοθευμένου με μελαμίνη, μια ουσία για βιομηχανική χρήση.
Η ίδια ουσία σκότωσε αρκετά κατοικίδια ζώα στην Κίνα λόγω ζωοτροφών που παρασκευάζονταν με κινεζικά συστατικά. Άλλα σκάνδαλα που έχουν έρθει στο φως περιλαμβάνουν μολυσμένες οδοντόπαστες, μαγειρικά λάδια από ορυκτέλαια, ακόμα και αβγά πάπιας με βαμμένους κρόκους.

Δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι