Pellanet

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις νέες αυξήσεις φόρων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις νέες αυξήσεις φόρων που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% στα καύσιμα, την αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και την επιβολή ειδικού φόρου στα καρτοκινητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα, στα καρτοκινητά ο φόρος θα υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας που αγοράζει κάθε φορά ο κάτοχός του, ενώ τα τέλη κινητής τηλεφωνίας θα επιβαρυνθούν κι άλλο.
Σήμερα, οι κάτοχοι κινητών με συμβόλαιο πληρώνουν από 2 ως 10 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.

Στα καύσιμα, η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης θα οδηγήσει σε αύξηση της αμόλυβδης βενζίνης από 5 ως 10 λεπτά ανά λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη αύξηση προς τα τέλη του 2009.
Τα μέτρα αυτά έχουν τον χαρακτήρα άμεσης εφαρμογής, καθώς τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού βρίσκονται στο «κόκκινο» και αν συνεχίσουν να κινούνται με τους σημερινούς ρυθμούς τότε η «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργηθεί θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.
Στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να περιληφθούν και διατάξεις που θα διευρύνουν τις δαπάνες με αποδείξεις που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ.

Σε επόμενη φάση, θα υπάρξει δεύτερο πακέτο μέτρων όπου το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.
Ακόμη, εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου σήμερα διαμορφώνεται σε 40% για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, ενώ σχεδόν βέβαιο είναι και το «πάγωμα» για δεύτερη συνεχή χρονιά των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων σε όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία, πλην του ΟΓΑ.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια θα προβλέπονται στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο μαζί με τον προϋπολογισμό του 2010.

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου, 2009


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:34 - 4ο Περιβαλλοντικό & Αθλητικό Φεστιβάλ «ΑΓΑΠΩ ΛΟΥΔΙΑ» – Μη λείψει κανείς!

12:30 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις σε κοινότητες της Αλμωπίας

12:26 - Η βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Έδεσσας φιλοξένησε τον ποιητή Θοδωρή Σαρηγκιόλη

12:22 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Νάξο

12:19 - Μήνυμα του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη σε μαθητές και γονείς για τις πανελλαδικές εξετάσεις

12:17 - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της απόφασης Αυγενάκη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των παρακάρλιων περιοχών, ύψους 43 εκατ. ευρώ

12:14 - Επίσκεψη της Υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη στον Δήμαρχο Πέλλας

07:23 - Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης την Τετάρτη 29 Μαΐου στον Άγιο Σπυρίδωνα (περιοχή Αγίου Γεωργίου)

15:02 - Ενημέρωση προς τους Δημότες- Προτροπή μη χρήσης της γέφυρας του Πλατανότοπου μέχρι νεότερης ανακοίνωσης

15:00 - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ