Pellanet

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών

Την ημέρα της γυναίκας , Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, εισάγεται προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης).

Η κύρωση της εν λόγω Σύμβασης , επτά χρόνια μετά την υπογραφή της, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Ο υπουργός σε δήλωση του επισημαίνει πως «η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια μείζονα παράμετρο περιορισμού και συχνά αποστέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών» συμπληρώνοντας ότι «με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες».

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται για την εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνουν:

- Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),
- Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).
- Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.
- Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.
- Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
- Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.
- Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:31 - 1η θέση σε διαγωνισμό της YMEF κατέκτησε μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Πέλλας

12:33 - Για Απόκριες και Κούλουμα η πυξίδα δείχνει και φέτος Σκύδρα

11:22 - ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

12:35 - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΗΣ

19:44 - Απάτη: Στην Πέλλα οι νεκροί ποτίζουν χωράφια!

19:42 - Στη δεξίωση για το νέο έτος του Επιμελητηρίου Πέλλας ο Λάκης Βασιλειάδης

19:39 - Εδεσσαϊκό Καρναβάλι-Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 – Επίσημη Έναρξη Καρναβαλιού –

19:36 - Ισχυρό μήνυμα στήριξης του Έβρου και συνολικά της Θράκης από τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα – Τα μέτρα που ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς στην Αλεξανδρούπολη

19:35 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Ημαθία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

19:33 - Στην ετήσια εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πέλλας ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης