Έπειτα από διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Convention Bureau, στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθεί τον Οκτώβριο η 8η Διεθνής Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση, που φέρει τον τίτλο «8th UNWTO International Meeting on Silk Road Tourism» και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «κατακτήσαμε έναν μεγάλο στόχο, μέσα από τη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και όλους τους φορείς, καθώς διεκδικήσαμε και φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη την κορυφαία διοργάνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά εκτός Ασίας και γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Άλλωστε η Βόρεια Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, έχουν κομβική θέση, γεωγραφικά και ιστορικά, στο Δρόμο του Μεταξιού».
Ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος χαρακτήρισε τη διοργάνωση ως «κορυφαίο γεγονός - ορόσημο για την Κεντρική Μακεδονία», αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη συνεργασία, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε στη δυναμική των συμπράξεων σε όλους τους τομείς, αλλά και ειδικά στον ανταγωνιστικό τομέα του τουρισμού».
Επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του τουρισμού τονίζοντας ότι:
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών τα τελευταία χρόνια.
-Οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο, ξεπερνώντας πλέον συνολικά τα 6,5 εκατομμύρια.
-αυξήθηκε κατά 30% το τουριστικό ρεύμα κατά τους μήνες εκτός της θερινής τουριστικής περιόδου.
-Το αεροδρόμιο Μακεδονία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια με ποσοστό 33%.
-Καταγράφηκε αύξηση κατά 300% στις επισκέψεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στην περιφέρειά μας.
-Το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση κατά 8,3% στις επισκέψεις, και κατά 9,7% στα έσοδα από τον τουρισμό.
-Καταγράφηκε άνοδος 39 θέσεων στην ευρωπαϊκή κατάταξη των πόλεων, καθώς και άνοδος ρεκόρ 65 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη για τη Θεσσαλονίκη στον συνεδριακό τουρισμό.
«Η πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Τουρισμό είναι μια σύγχρονη επιθετική πολιτική που λειτουργεί, αποδίδει και φέρνει καρπούς. Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας, η εξειδικευμένη προσέγγιση ειδικών κοινών που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες μορφές τουρισμού, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η καθιέρωση του δωδεκάμηνου τουρισμού, η ανάπτυξη συνεργιών και συμπράξεων, η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό, καθώς και το άνοιγμα σε νέες αγορές – στόχους, είναι όλες οι επιμέρους δράσεις που συναπαρτίζουν την ολοκληρωμένη και ενιαία πολιτική μας στον Τουρισμό. Με αλλά άλλα λόγια διαμορφώνουμε σήμερα, την αναπτυξιακή βάση της επόμενης πενταετίας, για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, «η συγκεκριμένη διεθνής συνάντηση, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση του είδους και είναι μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας να προβληθεί σε τέτοιο υψηλό επίπεδο. Το μεγάλο προσόν και προνόμιο αυτού του τόπου είναι οι άνθρωποί του».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη ευκαιρία όλων των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει του μεγάλου αυτού συνεδρίου να προετοιμαστούν για να ενταχθεί η περιοχή μας στον μεγάλο Δρόμο του Μεταξιού. Αυτή η διοργάνωση είναι το καλύτερο όχημα για το τουριστικό άνοιγμα που επιχειρούμε προς την Ανατολή, είναι το καλύτερο όχημα για να μπούμε κι εμείς σε μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διαδρομές παγκοσμίως, στο Δρόμο του Μεταξιού».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ακόμη η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού Περσεφόνη Τρίχα, ο Πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau Ιωάννης Ασλάνης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού Στέλλα Κωστοπούλου, καθώς και η Διευθύντρια Πωλήσεων Βορείου Ελλάδος και Ιονίων Νήσων της Aegean Airlines Ειρήνη Σιδηροπούλου.
Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου, 2018