Η τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους και το ανεξήγητο της δολοφονικής μανίας του αστυνομικού, σε συνδυασμό με ένα συστηματικό «ταξικό bullying» που ασκούσε η οικογένεια σε βάρος του, έφεραν για άλλη μία φορά στο προσκήνιο το μέγα ερώτημα που έχει τεθεί για την ψυχική ισορροπία των ένστολων που υπηρετούν και οπλοφορούν στην ΕΛ.ΑΣ. Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα. Αξιολογούνται ψυχιατρικά οι ένστολοι;
Κάθε πότε πραγματοποιείται η αξιολόγηση; Υφίσταται κέντρο ψυχολογικής στήριξης των ενστόλων;
Οι απαντήσεις είναι αποκαρδιωτικές. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Και η απάντηση στο τρίτο ερώτημα ενδεικτική. Στο σύνολο των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. ελάχιστοι έχουν προσφύγει στην ασφαλή και απόρρητη γραμμή στήριξης της Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τους περίπου 55.000 αστυνομικούς, από το 2009, με τον νόμο 3169, όταν συστάθηκε η υπηρεσία καταλληλότητας οπλοφορίας, έχουν εξεταστεί μόλις 27.000, δηλαδή οι υπόλοιποι 28.000 δεν έχουν περάσει ψυχομετρικά τεστ.
Ωστόσο, δεν είναι αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό, αλλά ότι από αυτούς μόλις το 1,56% αφοπλίστηκε, δηλαδή περίπου 350 άτομα.
Δεν υπάρχει προσωπικό
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτουν 48 άτομα ειδικούς επιστήμονες, ωστόσο οι 11 από αυτούς συμμετέχουν στις ειδικές επιτροπές.
Οι εξετάσεις και ο επανέλεγχος πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια, ωστόσο αυτό δεν γίνεται.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
• Σύνολο προσωπικού: 55.000 άτομα
• Δίχως ψυχομετρικά: 28.000 ένοπλοι
• Αφοπλίστηκαν: 369 (1,56%)
• Επιστημονικό Προσωπικό: 48 ειδικοί επιστήμονες, με μόλις 11 να συμμετέχουν στις επιτροπές εξετάσεων και «αφοπλισμού»
• Οι εξετάσεις και ο επανέλεγχος πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια, αλλά για διοικητικούς και τεχνικούς λόγους τα διεθνή αυτά στάνταρντ δεν τηρούνται. Ενδεικτικό είναι πως ο 46χρονος αρχιφύλακας είχε ενταχθεί στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. το 1992 και πέρασε ψυχομετρικά τεστ 19 χρόνια αργότερα.
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου, 2017