Μέτρα για την αντιμετώπιση σχεδίων δημιουργίας παράλληλου νομίσματος είχε λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή «Ιστορίες», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο διοικητής της ΤτΕ αποκάλυψε ότι είχε πληροφόρηση για σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι' αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είχα προειδοποιήσει για τα capital controls
Οσον αφορά τα capital controls ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση από τις αρχές του έτους για τον κίνδυνο επιβολής τους. «Το έλεγα κάθε εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά, «γιατί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης δεν ήταν συμβατή με τον στόχο να μείνουμε στην ευρωζώνη».
«Οπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση στο πρώτο εξάμηνο, οδηγούσε σε πολύ μεγάλο πρόβλημα... Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΤτΕ προσθέτοντας ότι δίνονταν μάχες κάθε 15 ημέρες για να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τις τράπεζες.
Πότε θα γίνει η άρση των περιορισμών, ρωτήθηκε - Αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ίσως και εντός του έτους, απάντησε και χαρακτήρισε επιτυχημένη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος βρεθήκαμε κοντά στο Grexit»
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα Grexit: «Υστερα από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, ο οποίος πήγαινε στα ΑΤΜ να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο».
Τα λάθη των εταίρων
Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει λάθη και από την ελληνική και από την πλευρά των εταίρων, με σημαντικότερο την υπαναχώρηση των εταίρων στο θέμα του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης χαρακτήρισε ως δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014, καθώς οι διαφορές ήταν μικρές. «Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ιστορικό ατύχημα. Δηλαδή οι δύο πλευρές, και οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, ίσως υπερεκτίμησαν τη δυνατότητα της άλλης πλευράς να δεχθεί τις θέσεις της».
Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα bail in, ήταν η επόμενη ερώτηση. «Ναι» απάντησε κατηγορηματικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο καλό σενάριο, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να γίνει η ρύθμιση του χρέους και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για το περίφημο Forget it Yannis είπε πως ειπώθηκε πολλές φορές και όχι μόνο για τον Σόιμπλε. Στο θέμα της ρύθμισης του χρέους σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι η Ιφιγένεια στις εσωτερικές διαπραγματεύσεις των δανειστών. «Ελπίζω να διορθώσουν το λάθος τους και να προχωρήσουμε τώρα στη μείωση του χρέους».
Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης για την υλοποίηση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής και είναι κρίμα, πολύ κρίμα να ξαναγυρίσουμε πίσω».
Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου, 2016