Pellanet

Συνάντηση Κουρουμπλή – Rastad στο Λονδίνο

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών και Αστικής Ανάπτυξης και Επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Mohammed Rastad.

Ο κ. Κουρουμπλής μετέφερε στον κ. Rastad τη διάθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να διευρυνθούν οι τομείς συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν, σημείωσε την παράδοση της Ελλάδας να τηρεί τις δεσμεύσεις της και εξέφρασε την ανάγκη να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα έχει παράδοση να τηρεί τις δεσμεύσεις της, γεγονός που πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό και από την ιρανική πλευρά, εντός του πλαισίου που θέτει η ΕΕ, στην κατεύθυνση της στήριξης του Ιράν. Σε βάθος χρόνου η ναυτιλιακή συνεργασία των δύο χωρών είναι γνωστή, ωστόσο υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης σε τομείς οι οποίοι θα είναι αμοιβαία επωφελείς για τους δυο λαούς», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και αναφέρθηκε στην αμοιβαία αναγνώριση Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας, για την οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί».

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε επίσης ότι: «Η Ελλάδα μέσω της Ναυτιλίας της συμμετέχει στη μεταφορά σημαντικών εξαγωγικών προϊόντων του Ιράν, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και άλλα προϊόντα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με το Ιράν για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή. Αρκετό αίμα έχει χυθεί και αρκετό πόνο έχουν υποστεί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τα θύματα του σεισμού και εκφράζοντας τα συναισθήματα του Ελληνικού Λαού, δηλώνουμε και τη συμπαράστασή μας στον Ιρανικό Λαό», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι η Αθήνα περιμένει τη στήριξη του Ιράν, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του Συμβούλιου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της 30ης Συνόδου της Συνέλευσης του Οργανισμού, όπου η Ελλάδα, ως γνωστό, θα είναι υποψήφια για επανεκλογή στην κατηγορία Α.

Απαντώντας, ο κ. Rastad εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη από τον κ. Κουρουμπλή και δήλωσε: «Σέβομαι την Ελλάδα ως έναν μεγάλο αρχαίο πολιτισμό και ένα μεγάλο ναυτιλιακό έθνος, δεδομένου ότι έχετε παραδοσιακά έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο».

Ο Ιρανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ναυτιλίας και λιμένων, όπως προβλέπονται στο προσχέδιο της ναυτιλιακής συμφωνίας που συζητήθηκε στον Πειραιά.
«Θέλουμε να προσκαλέσουμε τους υπηρεσιακούς σας στην Τεχεράνη για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία. Μπορούμε να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας. Η ανταλλαγή εξειδίκευσης θα βοηθούσε τους Ιρανούς κατασκευαστές πλοίων, κατηγορίας yacht και άλλων σκαφών αναψυχής», δήλωσε ο κ.Rastad.

Ο Ιρανός Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει το Ιράν στην ανταλλαγή εμπειρίας, ενώ αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Ελλάδας στην κατηγορία Α δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά θα στηρίξουμε την Ελλάδα».

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ιρανική στήριξη και κατέληξε: «Η Ελλάδα είτε ως μέλος της ΕΕ είτε ως μέλος άλλων οργανισμών τρέφει θετικά αισθήματα για Ιρανικό Λαό».

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:28 - Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

15:26 - Κλειστό το ΚΕΠ Κονταριώτισσας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

15:22 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Έχει κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Δεν θα χαρίσουμε την ατζέντα για την ασφάλεια του πολίτη στη συντηρητική παράταξη»

15:20 - Θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων του Δήμου Δίου-Ολύμπου

11:37 - Θεσσαλονίκη: Βρήκαν τους κλέφτες που άρπαξαν κοσμήματα 100.000 ευρώ προσποιούμενοι τους… τεχνικούς!

11:35 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:24 - Πτήση μαρτύριο από Δουβλίνο για Ηράκλειο -Νεαροί Ιρλανδοί έπιναν και κάπνιζαν μέσα στο αεροπλάνο

11:21 - Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου – 50 χρόνια Δημοκρατίας

11:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗ

11:17 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ