Pellanet

Συνδυασμός εμβολίων κορωνοϊού και γρίπης -Οι τέσσερις οδηγίες του Γκίκα Μαγιορκίνη

Στην συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης, με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρεται σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο εμβολίων, ενώ δίνει και τέσσερις κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να γίνουν και τα δύο εμβόλια.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:
Σχετικά με την συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το εμβόλιο της Covid-19.

Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.

Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA. Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Με βάσει, λοιπόν, αυτή την θεωρητική γνώση οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:

1)Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει
2)Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19
3)Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα)
4)Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης

Παράδειγμα 1: Σήμερα κάνω την πρώτη δόση του mRNA COVID-19 και μετά από 10 ημέρες προγραμμάτισα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Η επόμενη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από τη γρίπη δηλαδή σε 30 ημέρες από την πρώτη δόση.

Παράδειγμα 2: Σήμερα έκανα την δεύτερη (ή τρίτη) δόση του εμβολίου mRNA COVID-19, αλλά εκκρεμεί το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να το κάνω όποια ημέρα με βολεύει από εδώ και πέρα, ακόμα και την ίδια ημέρα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

18:09 - Αυτό το καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στο πιο όμορφο θερινό σινεμά της Ελλάδας!

18:05 - ΣΔΕ Γιαννιτσών, Ανοικτή εκδήλωση Διάχυσης αποτελεσμάτων κινητικοτήτων Erasmus+

18:01 - Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας και του Δήμου Γιαγκόντινα – Νέα προοπτική για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη

17:59 - Όταν ο Καμπανέλλης συνάντησε τον Μίκη : Μουσικοθεατρική παράσταση στον πεζόδρομο Γιαννιτσών!

13:14 - Ο Δημήτρης Τουτζάρης, από τη Farmer Secret στον PellaFm 103.3

12:22 - Συνέντευξη Φώτη Χατζόγλου, Περιφερειακού Συμβούλου ΠΕ Πέλλας στον PellaFm 103.3

23:16 - Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ – ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΑΜΙΛΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

16:13 - τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

09:40 - Στα 21 της χρόνια η Ισμήνη Τσιντονίδου ταξιδεύει από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης

14:24 - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11:00-15:00 ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑ, ΠΑΡΚΟ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ 11:30 πμ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ