Pellanet

Θα ελεγχθούν και επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην περαίωση

Kαταργείται η υπόσχεση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι με την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 "τραβάμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν". Του Γιώργου Παλαιτσάκη Η υπόσχεση αυτή, την οποία έδωσε ο πρωθυπουργός σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες τον Σεπτέμβριο του 2010 από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, παύει πλέον να ισχύει, καθώς ο ίδιος ο νόμος για την περαίωση προβλέπει τη δυνατότητα των εφοριών να διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που περαίωσαν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις αλλά δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων ή υπέβαλαν ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις για μία ή περισσότερες από τις περαιωθείσες χρήσεις.
Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών επισημαίνεται ότι για τον ΦΠΑ και τα λοιπά φορολογικά αντικείμενα, πλην του φόρου εισοδήματος, εφόσον διαπιστώνεται η μη υποβολή των σχετικών δηλώσεων ή ότι κατά τον χρόνο αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος της περαίωσης υπάρχουν κάθε είδους επιβαρυντικά στοιχεία, τότε, ανεξαρτήτως της επελθούσας περαίωσης, θα διενεργείται έλεγχος για τα συγκεκριμένα φορολογικά αντικείμενα και τις συγκεκριμένες δηλώσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Διευκρινίζεται ότι, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ο έλεγχος θα διενεργείται εφόσον για φορολογικές περιόδους χρήσεων που περαιώθηκαν δεν έχουν υποβληθεί μία ή περισσότερες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή εφόσον, με βάση το δελτίο πληροφοριών που υπάρχει στην αρμόδια ΔΥΟ, προκύπτει ότι για μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους χρήσεων που έχουν υπαχθεί στην περαίωση υποβλήθηκε ανακριβής περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Ο έλεγχος θα διενεργείται μόνο για τις φορολογικές περιόδους που αφορούν στις μη υποβληθείσες περιοδικές δηλώσεις και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, θα εκδίδονται συμπληρωματικές πράξεις καταλογισμού ΦΠΑ. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις που κατά τον χρόνο αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος υπάρχουν στην αρμόδια ΔΟΥ επιβαρυντικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ανακρίβεια των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που υποβλήθηκαν, θα διενεργείται έλεγχος μόνο για τις φορολογικές περιόδους για τις οποίες εντοπίστηκε η ανακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αποστολή ειδοποίησης, με την οποία θα καλείται για έλεγχο ο επιχειρηματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας και θα του παρέχεται ως εναλλακτική λύση χρονικό περιθώριο 10 ημερών προκειμένου:
- να προσέλθει αυτοβούλως στη ΔΟΥ για να υποβάλει εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, με τις οποίες θα δηλώνει τη φορολογητέα ύλη που απέκρυψε,
- να πληρώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ, ώστε να απαλλαγεί από το 50% των πρόσθετων φόρων. http://www.makthes.gr/news/economy/69715/

Δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ