Pellanet

Θα μας κάψει το πετρέλαιο

Με επιβάρυνση ύψους 750 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ισοδυναμεί η ρύθμιση της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να συνοδεύσει τη ρύθμιση με την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Όπως αναφέρουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, αν τελικά εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αυτό θα ισχύσει από εφέτος και κατά συνέπεια στις 15 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) θα συνεχίσει να ισχύει ο υψηλός ΕΦΚ που εφαρμόζεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης και ανέρχεται σε 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα ανέρχεται περίπου σε 760 ευρώ επιπλέον ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.
Με τις σημερινές τιμές, από τα 52-53 λεπτά το λίτρο που έκανε πέρυσι στην αρχή της περιόδου το πετρέλαιο θέρμανσης, θα έφτανε να πωλείται προς 1,29 ευρώ/ λίτρο. Έτσι, μια οικογένεια που καταναλώνει για τις ανάγκες της, για παράδειγμα, 1.000 λίτρα τον χειμώνα, θα χρειαστεί φέτος να πληρώσει 1.290 ευρώ έναντι 530 ευρώ πέρυσι. Η διαφορά είναι 760 ευρώ, σχεδόν το μηνιάτικο ενός χαμηλόμισθου.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο θα συνοδευτεί από ειδική ρύθμιση με την οποία τα χαμηλά εισοδήματα θα εξαιρούνται από τον υψηλό φόρο ή θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης ώστε να μην υποστούν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν. Το σενάριο είναι να επιστρέφεται η διαφορά σε όσους δηλώνουν εισόδημα από ένα όριο και κάτω, ωστόσο αυτό θα πρέπει να συμβαίνει πριν από την πληρωμή του ποσού, αφού σε διαφορετική περίπτωση η επιβάρυνση παραμένει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» δύο είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων:

-Η πρώτη αφορά την απευθείας καταβολή επιδόματος θέρμανσης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο καθώς και όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι θα λάβουν μέσα στα Χριστούγεννα επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περί τα 500 ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία κτλ. Δεν αποκλείεται πάντως το ποσό που θα επιστρέφεται στους πολίτες οι οποίοι θα το δικαιούνται να είναι ακόμη υψηλότερο. Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να αποτελέσουν εκτός από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και ο τόπος κατοικίας κάθε νοικοκυριού.

-Η δεύτερη πρόταση για επιστροφή του πρόσθετου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει να κάνει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Υπάρχουν εισηγήσεις που αναφέρουν ότι θα πρέπει η όλη διαδικασία της επιστροφής του φόρου να γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πρόταση αυτή όμως έχει πολλά τεχνικά προβλήματα καθώς πολλά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι σε διαφορετικό όνομα από αυτό του ατόμου που καταναλώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το τι θα γίνει με τους ενοίκους πολυκατοικιών. Για τον λόγο αυτόν η άμεση επιστροφή του φόρου με τη μορφή του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να είναι τελικά αυτή που θα υπερισχύσει και θα εφαρμοστεί. Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook