Δεν έκρυβε εκπλήξεις το υπόμνημα που κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπαιδίου, όπου είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας. Στην 2,5 σελίδων επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δ.Τσιρώνη, ο τέως πρωθυπουργός συνοψίζει τις θέσεις του σε έξι σημεία.
Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνει ότι την πολιτική ευθύνη την έχει ήδη αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2008 και πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο απ' όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν.
«Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως, όπως είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού» αναφέρει ο Κ.Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας «καθ' όλα νόμιμη» τη διαδικασία των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου.
Παράλληλα, επικαλείται δύο εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και δύο ανεξάρτητων ξένων οίκων, υποστηρίζοντας πως δεν προκύπτει από πουθενά ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, ούτε προκύπτουν επιλήψιμες συμπεριφορές πολιτικών προσώπων ή ποινικές ευθύνες. Στο σημείο αυτό κάνει λόγο για «επιεικώς περίεργη αποσιώπηση» αυτών των εκθέσεων, και αφήνει αιχμές για το γεγονός ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.
Αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας, ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει ότι αυτό είχε καθοριστεί πριν από τον Μάρτιο του 2004, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η κυβέρνησή του προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση, ανακαλώντας παράλληλα «τις αποφάσεις περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών, ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί».
«Εύχομαι και ελπίζω η υπό την προεδρία σας επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια. Και πάντως να αποφύγει μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων» καταλήγει ο Κ.Καραμανλής.
Οι αντιδράσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε: «Είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στη κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του.
»Το να υιοθετεί, όμως, ο πρώην Πρωθυπουργός, ακόμα και σήμερα, ισχυρισμούς για ανυπαρξία ευθυνών Υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της ΝΔ, περί μη ύπαρξης ζημίας του Δημοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγματικότητας και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή, χαρακτήρισαν την επιστολή του τέως πρωθυπουργού «μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας». Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες -αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».
Για τον Θ.Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην πρωθυπουργού». Τέλος, ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε πως ο Κ.Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Δ. Τσιρώνης, ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την μη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης που να αποδεικνύει την ζημία του Δημοσίου από την υποτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων εκτάσεων, ή την υπερεκτίμηση της λίμνης Βιστωνίδας, υπενθύμισε πως η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση συγκροτήθηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να παραγγείλει τέτοια πραγματογνωμοσύνη.
Από την άλλη, «ένα τέτοιο επιχείρημα, θα είχε νόημα, μονάχα αν η λίμνη Βιστωνίδα ανήκε στην Μονή Βατοπεδίου και εμείς ερευνούσαμε τις αξίες των οικοπέδων που ανταλλάχθηκαν με αυτή. Η λίμνη όμως, ανήκει στο Δημόσιο και οι υπουργοί του κ. Καραμανλή, παραιτήθηκαν από κερδισμένη δίκη, για να δοθούν στη συνέχεια στη Μονή Βατοπεδίου, τα καλύτερα οικόπεδα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προχωράμε στην ανάθεση νέας πραγματογνωμοσύνης» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2010
Κύριε Πρόεδρε,
Απαντώντας στην επιστολή σας, υπενθυμίζω ότι στην υπόθεση Βατοπεδίου έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στις δημόσιες εκείνες τοποθετήσεις μου δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Τις συνοψίζω κατά συνέπεια στις ακόλουθες επισημάνσεις:
1. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 Κυβερνήσεις. Το Δημόσιο είχε αναγνωρίσει υπέρ της Μονής την κυριότητα της εν λόγω περιοχής. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής είχαν σημειωθεί στα βιβλία μεταγραφών των οικείων Υποθηκοφυλακείων ήδη από το 2003.
2. Δεσμευόμενοι από τις αποφάσεις αυτές και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσης τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών. Διαδικασία που άλλωστε είχε εφαρμοστεί συχνά στο παρελθόν.
3. Κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο συνεχόμενων εξεταστικών επιτροπών που συνεστήθησαν, της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης και της εξέτασης μεγάλου αριθμού μαρτύρων ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε. Δηλαδή, ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.
4. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων.
5. Αφού άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος η Κυβέρνηση αποφάσισε τότε αφενός την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αφετέρου την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης χωρίς παρέκκλιση και με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.
6. Την πολιτική ευθύνη της ανέλαβα ευθέως σε ομιλία μου στη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ της 16.12.2008. Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε Πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ' ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.
Δεν θα εμφανιστούν Εφραίμ, Αρσένιος
Στο μεταξύ, να μην εμφανιστούν ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής επέλεξαν ο ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. Όπως διευκρίνισαν οι δικηγόροι τους, «επειδή οι εντολείς μας είναι κατηγορούμενοι στην τακτική Δικαιοσύνη, δεν επιθυμούν να προσέλθουν και να καταθέσουν ή να ερωτηθούν για οτιδήποτε». Newsroom ΔΟΛ
Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, 2010