Pellanet

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Αυξήσεις στον ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, καφετέριες και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευών παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια θεαμάτων και τις πωλήσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις με τις οποίες θα προβλέπεται η νέα αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, η περικοπή των επιδομάτων και των συντάξεων που καταβάλλονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, η αναστολή της εφαρμογής του "πόθεν έσχες" στην πρώτη κατοικία, η μείωση των τελών ταξινόμησης για τα ΙΧ αυτοκίνητα, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των ανωνύμων εταιρειών από το 24% στο 20% και η κατάργηση 80 εφοριών σε όλη την Ελλάδα.

Οι βασικότερες διατάξεις
Αναλυτικά, οι βασικότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

1. Αυξήσεις 15%-18% στους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ. Ο συντελεστής ΦΠΑ 5,5% που επιβαρύνει τις πωλήσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και τα εισιτήρια του θεάτρου, θα αυξηθεί στο 6,5% από 1-1-2011. Αποτέλεσμα θα είναι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αυτής της κατηγορίας να αυξηθούν κατά 0,5%. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπάγονται στον συντελεστή 11%, δηλαδή τα είδη διατροφής (κρέατα, γαλακτοκομικά, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, αβγά, ξηροί καρποί κλπ.), τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων θα επιβαρύνονται από 1-1-2011 με συντελεστή 13%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2%. Μόνο για τα φάρμακα και τα τιμολόγια των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων προβλέπεται η μετάταξή τους στον πιο χαμηλό συντελεστή, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 6,5%.

2. Νέα αύξηση στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των προϊόντων καπνού. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα κατά 0,10-0,20 ευρώ το πακέτο, αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του πάγιου φόρου από 10% σε 20% και η παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65%, προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να μην υποστούν μείωση των κερδών τους, δεν πέρασαν στις τιμές τις τελευταίες αυξήσεις των ΕΦΚ που προηγήθηκαν, "τρώγοντας" έτσι το περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων. Τώρα καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί. Αλλιώς, το υπουργείο θα προχωρήσει σε προσδιορισμό σταθερού περιθωρίου κέρδους.

3. Επαναφορά του εισοδηματικού κριτηρίου ως προϋπόθεσης για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος τρίτου παιδιού σε μητέρες με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και για την καταβολή της ισόβιας σύνταξης σε μητέρες με τέσσερα ή περισσότερα ενήλικα τέκνα άνω των 23 ετών.
Σήμερα, τα πολυτεκνικά επιδόματα, τα επιδόματα τρίτου παιδιού και οι ισόβιες συντάξεις καταβάλλονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες ανεξαρτήτως του ύψους του συνολικού ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματός τους. Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ετησίως για επιδόματα και συντάξεις τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Το πολυτεκνικό επίδομα ανέρχεται σε 43,55 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 23 ετών που βαρύνει την οικογένεια. Το επίδομα αυτό χορηγείται και στις τρίτεκνες οικογένειες. Το επίδομα τρίτου παιδιού ανέρχεται σε 174,28 ευρώ τον μήνα και χορηγείται σε κάθε τρίτεκνη και πολύτεκνη μητέρα μέχρι το τρίτο παιδί να κλείσει τα 6 έτη. Η ισόβια σύνταξη χορηγείται σε κάθε μητέρα της οποίας τα τέσσερα ή περισσότερα τέκνα έχουν υπερβεί όλα το 23ο έτος της ηλικίας τους, ισούται δε με το τετραπλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 132 ευρώ τον μήνα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, με σκοπό να αποκλείσει από την είσπραξη των επιδομάτων και των συντάξεων χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες που θα εμφανίζονται να έχουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα υψηλότερα από τα όρια που θα τεθούν! Από τη θέσπιση των νέων ορίων ετησίου οικογενειακού εισοδήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα σταματήσουν να λαμβάνουν πολυτεκνικά επιδόματα και ισόβιες συντάξεις! Η "εξοικονόμηση δαπάνης" που θα πετύχει η κυβέρνηση θα υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

4. Απαλλαγή της δαπάνης για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι ποσού 200.000 ευρώ από το "πόθεν έσχες", δηλαδή από την εφαρμογή του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Με τον φορολογικό νόμο 3842/2010 προβλέπεται ότι από 1-1-2010 όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και από 23-4-2010 όλα τα έξοδα για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας θεωρούνται πλέον τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων. Οι διατάξεις αυτές θα καταργηθούν και οι απαλλαγές θα επανέλθουν σε ισχύ αναδρομικά από τις ημερομηνίες που καταργήθηκαν. Ουσιαστικά, με τη διάταξη αυτή δεν θα αλλάξει τίποτα, αφού η κατάργηση των απαλλαγών επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή με τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων του 2010 που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2011, πράγμα το οποίο τελικά δεν θα γίνει.

5. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα αυτοκίνητα. Με στόχο την αναθέρμανση της πολύπαθης αγοράς των ΙΧ, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τη μείωση των τελών ταξινόμησης για τα μεσαίου κυβισμού και την αύξηση του ορίου εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης κατά 50% για ΙΧ έως 2.000 κυβικά εκατοστά. Αν αυτή η εισήγηση γίνει αποδεκτή, η φορολογική επιβάρυνση για ένα καινούργιο ΙΧ 1.600 κ.εκ. φορολογητέας αξίας 20.000 ευρώ που σήμερα έχει τέλος ταξινόμησης 4.000 ευρώ θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ, με ανάλογο όφελος για τον αγοραστή.
Τα τέλη ταξινόμησης προσδιορίζονται με βάση τον κυβισμό του ΙΧ, τις προδιαγραφές της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας του και την εργοστασιακή-τιμολογιακή αξία του, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο όφελος από τις μειώσεις να προκύπτει για τους αγοραστές αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και υψηλής εργοστασιακής αξίας. Στα καινούργια αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας τα τέλη ταξινόμησης επιβάλλονται με συντελεστές κλιμακούμενους από 5% έως και 50% της εργοστασιακής τιμής. Αν μειωθούν στο μισό θα διαμορφωθούν στο 2,5% για ΙΧ έως 900 κ.ε., στο 6% από 901 έως 1.400 κ.εκ., στο 10% από 1.401 έως 1.600 κ.εκ., στο 15% από 1.601 έως 1.800 κ.εκ., στο 20% από 1.801 έως 2.000 κ.εκ. και στο 25% για μεγάλα ΙΧ πάνω από 2001 κ.εκ. Προκειμένου να αποφευχθεί η εύνοια όσων αγοράζουν ΙΧ μεγάλου κυβισμού, η επικρατέστερη πρόταση προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης για ΙΧ έως 2.000 κ.εκ. ή, εναλλακτικά, κλιμακωτή μείωση με μεγαλύτερα οφέλη για τους "μικρούς".

6. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των ανωνύμων εταιρειών από το 24% στο 20%. Η μείωση αυτή προβλεπόταν να γίνει σταδιακά μέχρι το 2014. Τελικά, θα γίνει εφάπαξ σε εφαρμογή σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

7. Κατάργηση 80 εφοριών από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μικρές εφορίες (ΔΟΥ Β΄ τάξης) που βρίσκονται σε διάφορες κωμοπόλεις της χώρας. Η κατάργηση θα είναι το πρώτο βήμα υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Το προσωπικό που υπηρετεί στις υπό κατάργηση εφορίες θα μεταφερθεί για να ενισχύσει τις πιο μεγάλες εφορίες των ίδιων νομών.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι