Pellanet

Το ωράριο της αγοράς έως το Πάσχα -Όσα πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να έχουν την τιμητική τους σήμερα και αύριο.

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, αύριο Μεγάλη Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι αν και οι αλυσίδες καταστημάτων, τα μεγάλα εμπορικά και τα σούπερ μάρκετ θα μείνουν περισσότερες ώρες ανοικτά, ανάλογα με την πολιτική της κάθε επιχείρησης.

Εκτενείς έλεγχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι έλεγχοι θα είναι εκτενείς σε όλο το εύρος της αγοράς όλες τις ημέρες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 130 έλεγχοι, αυτές τις ημέρες, υπό τον συντονισμό ή με τη συνδρομή του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, οι έλεγχοι ΑΦΜ σε καταστήματα, εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο και σημεία εισόδου της χώρας θα προσεγγίσουν τους 1.000.

Σε αυξημένη κινητικότητα βρίσκονται όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος ζήτησε από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να αγοράζουν τα προϊόντα τους από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, όπου το κρέας πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προσθήκες.

 Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να παρατηρούν πως όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα και έχει ταυτόχρονα και σφραγίδα μπλε που αναφέρει ΕΛΛΑΣ, ενώ αντίστοιχα για τα κρέατα εισαγωγής από τρίτες χώρες, η σφραγίδα που φέρουν θα πρέπει να είναι ωοειδή αλλά σε χρώμα καστανό.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης: «Το υγιές εμπόριο δεν φοβάται τους ελέγχους, αντίθετα τους θεωρεί απαραίτητους για τον περιορισμό του παρεμπορίου και του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Η παραβατικότητα στο στεγασμένο εμπόριο είναι πολύ περιορισμένη και μάλιστα σε χαμηλό ποσοστό. Η προσπάθειά μας εστιάζεται στη προσέγγιση της οικονομικής δυνατότητας του καταναλωτή και απόδειξη είναι η μείωση των τιμών από πέρυσι και η απορρόφηση μίας και πλέον μονάδας πληθωρισμού».

Υπενθυμίζεται ότι από τους ελέγχους που προαναφέρθηκαν, ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα που συνδέονται με την προστασία του καταναλωτή και την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων, συγκαταλέγεται ο εντοπισμός και η κατάσχεση μεγάλης ποσότητας παράνομων γεωργικών φαρμάκων σε αποθήκη που διαχειρίζονταν 56χρονος ημεδαπός σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια έρευνα εντοπίστηκαν λαθραία αλκοολούχα υγρά διαφόρων τύπων, ληγμένα προϊόντα που θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας, συσκευασίες καφέ διαφόρων εταιρειών και αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.

Επίσης, το ΣΥΚΑΠ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, την Ελληνική Αστυνομία και με υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση άνω των 2 τόνων οπωροκηπευτικών και περί των 16.000 τεμαχίων προϊόντων παραεμπορίου, στο διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου.

Στα πλαίσιο του ανωτέρω επιχειρησιακού προγράμματος, δεσμεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 2.000 ζώα, τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση ώστε να αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητά τους. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου από τις Οικονομικές Υπηρεσίες και από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

Πηγη:iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:15 - Θερινό σινεμά Έδεσσας: δύο τελευταίες προβολές

11:12 - ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ!

11:09 - Κοτταρίδη και Ακαμάτη κατά Ρέμου για τον Αλέξανδρο. Θράσος απύθμενο και ευτελισμός

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27