Pellanet

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο 2010 ανήλθε σε 12%

έναντι 11,6% τον προηγούμενο μήνα και 9,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούλιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.439.296 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 607.035 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.261.458 άτομα.
Τα 607.035 άτομα είναι ο υψηλότερος αριθμός ανέργων που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο δημοσιεύθηκαν στοιχεία για την ανεργία σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.
Σχεδόν κάθε οικογένεια μετρά έναν άνεργο αντιδρά η Αντιπολίτευση και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εφαρμόσει κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε για την ανάσχεση της ανεργίας, ούτε για την προστασία και στήριξη των ανέργων.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 52.866 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 (μείωση 1,2%) και αυξήθηκαν κατά 9.473 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 (αύξηση 0,21%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 130.328 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 (αύξηση 27,3%) και κατά 24.671 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 (αύξηση 4,2%).
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, κατά περιφέρεια καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα (14,3%), ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13,4%), η Αττική (13,3%), η Δυτική Μακεδονία (13,3%) και η Ήπειρος (13%).
Το ποσοστό ανεργίας κατά φύλο δείχνει πως στις γυναίκες η ανεργία ανέρχεται στο 15,7% και στους άνδρες στο 9,4%, ενώ κατά ομάδες ηλικιών περισσότερο από την ανεργία πλήττονται οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών (32,6%) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 25-34 (15,8%) και 35-44 ετών (10,4%).
Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011 η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 14% από 11,6% φέτος.

* Τον Ιούλιο στην ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,1%.

Αντιπολίτευση: κάθε οικογένεια μετρά έναν άνεργο

Ανυπαρξία μέτρων για την ανάσχεση της ανεργίας, χρεώνει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ενώ η ποιοτική.

Μάλιστα ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης, παρατηρεί ότι η εκτίναξη της ανεργίας καταγράφεται παρά το γεγονός ότι στο εξεταζόμενο διάστημα σημειώνεται κορύφωση της τουριστικής εποχικής Απασχόλησης.
«Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, διαπιστώνει: περαιτέρω αύξηση της Ανεργίας στο 12%, μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 130.000 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009. Και όλα αυτά στην κορύφωση της τουριστικής εποχικής Απασχόλησης» σχολιάζει ο κ Βρούτσης.
«Η δυσμενής αυτή συγκυρία, δεν οφείλεται μόνο σε λάθος πολιτικές, αλλά και στην αναβλητικότητα και ολιγωρία της κυβέρνησης. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί για την ανάσχεση της Ανεργίας. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία των Ανέργων» προσθέτει.
«Την ίδια ώρα: Οι πόροι του ΕΣΠΑ για την Απασχόληση, λιμνάζουν στα Υπουργεία, Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την εφαρμογή Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τους Ανέργους, καθυστερούν αδικαιολόγητα, ο Αναπτυξιακός Νόμος παραμένει, ακόμη, σε επίπεδο διαβούλευσης».
»Εδώ και 12 μήνες η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί, να διαπιστώνει και να εξαγγέλλει μέτρα. Η Ανεργία, όμως, συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι Άνεργοι αγωνιούν. Η κυβέρνηση απογοητεύει» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.
«Τα συγχαρητήρια των ηγετών της τρόικας στον πρωθυπουργό για τους ρυθμούς υλοποίησης των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο, όταν αυτά έχουν οδηγήσει την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα για τη χώρα μας, αποτελούν ωμή πρόκληση για την κοινωνία που υποφέρει» δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν η τρόικα και η κυβέρνηση θεωρούν επιτυχία τους, ότι πλέον κάθε οικογένεια στη χώρα μας μετρά στις γραμμές της τουλάχιστον ένα άνεργο και ότι ένας στους τρεις νέους δεν έχει εργασία, έχουν κάθε δικαίωμα…..να την χαίρονται» πρόσθεσε.
«Τότε όμως και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι νέοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση, αφενός να εξεγείρονται και αφετέρου να «μαυρίσουν» στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από δυνάμεις του μνημονίου» κατέληξε ο κ. Στρατούλης.
Ιδιαιτέρως αιχμηρό και το σχόλιο του ΛΑΟΣ. «Η ανεργία φέτος έφτασε στο 12%. Σε λίγο με την πολιτική της κυβέρνησης, στο 12% θα είναι οι εργαζόμενοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος Κωστής Αϊβαλιώτης. Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook