Τον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται ο διπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και θα προσφέρει στη χώρα μας τη δυνατότητα να εξάγουμε πράσινη ενέργεια, η οποία αποτελεί και τη λύση στην «πράσινη» μετάβαση της χώρας, ένα σχέδιο που ήδη εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του τοποθέτησης στην παρουσίαση μελέτης ICAP CRIF με τίτλο: «Επενδυτικές Ευκαιρίες – Ενεργειακή Μετάβαση» του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες αλλά και για το αναθεωρημένο ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και κλίμα που ήδη εκπονείται από την κυβέρνηση με έργα τα οποία θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
«Ο κλάδος της ενέργειας θα είναι ο βασικός πυλώνας διασφάλισης ανταγωνιστικότητας των οικονομιών και κοινωνικής συνοχής. Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα στοχεύουμε να το παρουσιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τέλος Απριλίου και να το καταθέσουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η πράσινη μετάβαση και η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η λύση τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα καθώς ο ήλιος, ο άνεμος και η δύναμη του νερού είναι εγχώριες ενεργειακές πηγές εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, διασφαλίζοντας έτσι αυτάρκεια, εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία και χαμηλές τιμές ενέργειας και ρεύματος», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.
Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία τρία χρόνια να πετύχει μια τεράστια εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας καθώς μέσα σ’ ένα χρόνο (2022) κατασκευάστηκαν και συνδέθηκαν στο δίκτυο πάνω από 1.600 ΜW ισχύος ΑΠΕ, δηλαδή διπλάσια από αυτές που συνολικά εγκαταστάθηκαν από το 2015 μέχρι και το 2018. Το πρώτο τρίμηνο, μάλιστα, του 2023 φαίνεται ότι έχουν συνδεθεί και κατασκευαστεί ΑΠΕ οι οποίες θα γίνονταν σε δύο χρόνια. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, έχει επιταχυνθεί η διαδικασία της σύνδεσης νέων ΑΠΕ στο σύστημα και εκτιμάται ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα αγγίξει τα 2.000 MW νέων ΑΠΕ και θα συνδεθούν με το δίκτυο. «Το 2022 σχεδόν το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα μας προήλθε από ΑΠΕ. Για το 2023 εκτιμάται ότι το ποσοστό θα φτάσει περίπου το 46% με 48%. Και το 2026 θα έχουμε πετύχει τον σημερινό στόχο του τρέχοντος Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, δηλαδή τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο του 2030», διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.
Ερωτηθείς για το αν θα αλλάξουν λόγω εκλογών τα σχέδια για τον διαγωνισμό συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, απάντησε πως ο σχεδιασμός παραμένει ίδιος μέχρι και τον Ιούνιο. Ήδη, ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση η οποία θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα και θα περιγράφει τη διαδικασία του διαγωνισμού για τους ενδιαφερόμενους. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν διπλασιαστεί οι επενδύσεις σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 450 εκατ. ευρώ το 2022 και 2023 ενώ και για τον ΑΔΜΗΕ οι επενδύσεις έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ επενδύσεις με την συνέχιση της προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου με έξυπνους μετρητές και σταθμούς υψηλής τάσης.
Το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σκρέκας, είναι η δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας που θα παράγει εξοπλισμό και αναγκαία εργαλεία για την «πράσινη» μετάβαση και όχι μια χώρα που θα την εισάγει από τρίτες χώρες.
Δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου, 2023