από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, εξαιτίας των αλλαγών που σημειώθηκαν στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων. Συγκεκριμένα, σε 20.000 ανέρχονται οι επιβάτες που λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών δεν αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η μέση δαπάνη ανά επιβάτη κρουαζιέρας transit που κατεβαίνει στο λιμάνι της Αθήνας είναι 65 ευρώ. Ακόμα, με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ επιβαρύνονται συνολικά οι εταιρίες κρουαζιέρας που αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους και να ακυρώσουν προγραμματισμένες εκδρομές σε τουριστικούς προορισμούς και αξιοθέατα της χώρας. Για τις συγκεκριμένες αλλαγές, οι διοικήσεις των εταιριών κρουαζιέρας είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους πελάτες τους. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων ανέρχεται σε περίπου 800.000 ευρώ, δεδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις εκδρομές ή να επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους που συμπεριλαμβάνονταν στο πακέτο που είχε κλείσει. Ενδεικτικά, εκπρόσωπος της εταιρίας Louis Cruises επισημαίνει στην EΞΠPEΣ ότι η εταιρία θα αναγκαστεί να καταβάλει τουλάχιστον 80.000 ευρώ στους 2.000 επιβάτες των πλοίων Louis Cristal και Louis Majesty που δεν ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα του ταξιδιού τους, λόγω του αποκλεισμού του λιμανιού Ηρακλείου από ιδιοκτήτες ταξί.
Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας, αλλαγές στα δρομολόγιά τους πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων τα πλοία Αρμονία, Solstice, Voyager of the Seas, Zenith, Ruby Princess, Voyager of the seas, Navigator of the Seas, Spleder of the Seas. Πολλά από αυτά δεν κατάφεραν να δέσουν στα λιμάνια της χώρας, ενώ άλλα αναζήτησαν εναλλακτικές διαδρομές με κριτήριο την ασφάλεια των επιβατών τους και την ομαλή αποβίβασή τους. Μέρος των κρουαζιερόπλοιων κατευθύνθηκε προς την Τουρκία, όπου καλύφθηκαν τα κενά που δημιουργήθηκαν στα προγραμματισμένα δρομολόγια. Ενδεικτικά, το κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas με 3.500 επιβάτες, όταν έφτασε την Τρίτη στον Πειραιά από το Ντουμπρόβνικ και ο καπετάνιος είδε την κατάσταση που επικρατούσε στο λιμάνι, όταν ολοκληρώθηκε ο ανεφοδιασμός του πλοίου με καύσιμα, απέπλευσε αμέσως για Τουρκία.
ΣΕΕΝ: «Θα φύγουν τα κρουαζιερόπλοια από την Ελλάδα»
Τη λήψη αναγκαίων μέτρων και την εφαρμογή του νόμου ζητεί με επιστολή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές στη διακίνηση των τουριστών από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί. Oπως τονίζει, οι εταιρίες κρουαζιέρας είναι έτοιμες να ακυρώσουν και μελλοντικές προσεγγίσεις των πλοίων τους στη χώρα μας μετά τα όσα συμβαίνουν στα λιμάνια του Πειραιά, του Ηρακλείου Κρήτης και αλλού.
Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου, 2011