Pellanet

Τους μισθούς τους πάτησε το… τρένο

Την περικοπή μισθών στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ προανήγγειλε εμμέσως -πλην σαφώς- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Μισθοί διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι των ανάλογων στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί» είπε χαρακτηριστικά. Όμως, «τα σωστά εργασιακά δικαιώματα με τις λογικές αμοιβές -και όχι με αμοιβές που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνικά πραγματικότητα, ειδικά σήμερα- δεν πρόκειται να τα χάσουν οι εργαζόμενοι» είπε με νόημα ο κ. Πεταλωτής, ενώ πρόσθεσε ότι κύριος σκοπός είναι «να μη χάσει κανείς τη δουλειά του». «Κανένας απλός εργαζόμενος στις ΔΕΚΟ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» υπερθεμάτισε ο κ. Πεταλωτής.
Οι αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ θα ληφθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση κλιμακώνονται με τη Αριστερά να τονίζει ότι αφού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λεηλάτησαν τις ΔΕΚΟ τώρα προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και σταδιακά να τις εκποιήσουν.

Εξορθολογισμός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για ανακοινώσεις για τον εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
Γίνεται μελέτη του όλου ζητήματος είπε, και σημείωσε ότι πάντως οι αποφάσεις θα ληφθούν με τα ίδια κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση και για τον ΟΣΕ, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα.
«Το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από όλα και φυσικά σεβόμαστε και τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί» είπε ο κ. Πεταλωτής.
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στα ίδια, «σε ΔΕΚΟ, οι οποίες έγιναν θάλαμος υποδοχής ρουσφετιών και πελατειακών σχέσεων» ειδικά από την ΝΔ, και έχουν μετατραπεί σε «μαύρες τρύπες» που πέφτει δημόσιο χρήμα χωρίς να υπάρχει και ανάλογη παροχή υπηρεσιών.
Τις παθογένειες που έχουμε ως πολιτική δράση τις έχουμε παραδεχτεί πολλές φορές, πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ έδωσε σημεία αριστείας γι' αυτή την πελατειακή λογική, είπε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι κανένας απλός εργαζόμενος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ότι σκοπός είναι να μη χάσει κανείς τη δουλειά του και ότι ειδικά για τον ΟΣΕ υπάρχει η διαδικασία των μετατάξεων.
Ακόμη, τόνισε ότι τα «σωστά» εργασιακά δικαιώματα με λογικές αμοιβές, όχι όπως αυτές είναι σήμερα, δεν πρόκειται να τα χάσουν οι εργαζόμενοι.
«Βλέπουμε ότι οι μισθοί σε αυτές τις ΔΕΚΟ είναι πολλές φορές διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι των ανάλογων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι πολύ υψηλοί οι μισθοί που πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη συμβολή στις υπηρεσίες. Για αυτό μιλάμε για εξορθολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.
«Επαναλαμβάνω, ότι σκοπός σε όλες τις ΔΕΚΟ είναι να μη χάσει κανείς τη δουλειά του», πρόσθεσε.
Σχετικά με τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και ότι οι τακτικές αποδοχές θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο χωρίς τις δευτερεύουσες αποδοχές, που ανεβάζουν τη συνολική αμοιβή των εργαζόμενων αυτών.
Σχετικά δε, με την αμφισβήτηση των στοιχείων για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας είναι αξιόπιστα και ότι όποιος έχει να αντιτείνει με στοιχεία κάποια άλλη κατάσταση, μπορεί να τα φέρει στη δημοσιότητα.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Αν υπάρχουν φαινόμενα σπατάλης του δημοσίου χρήματος και κακής διαχείρισης στις ΔΕΚΟ -που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και είναι πολύ σοβαρά- αυτά βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που είχαν μετατρέψει τις ΔΕΚΟ σε θερμοκήπια κομματισμού και πράσινου ρουσφετιού».
«Να μην ξεχάσουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από τις οργανώσεις του στις συγκεκριμένες Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. Και ότι μέσα από αυτές ξεπήδησαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν, στη συνέχεια, συνδικαλιστική και πολιτική καριέρα» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Στις ΔΕΚΟ η πολιτεία πρέπει να προσδιορίσει σαφώς το ποσό που αντέχει η ίδια να δίνει κάθε χρόνο για να τις χρηματοδοτεί. Από εκεί και πέρα, η κάθε ΔΕΚΟ πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνη της».

Αριστερά: φορτώνουν τα βάρη στους εργαζομένους

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το Μάαστριχτ ευθύνονται, σύμφωνα με το ΚΚΕ, για την κατάσταση στις ΔΕΚΟ και με ανακοίνωσή του, καλεί τον «λαό να δώσει ένα ηχηρό χαστούκι στις εκλογές που έρχονται».
Τα κόμματα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «έβαλαν τις ΔΕΚΟ στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων και αφού οργίασαν με την εξαγορά συνειδήσεων και το τσάκισμα του συνδικαλιστικού κινήματος μαζί με τους εργατοπατέρες τους, τώρα εφευρίσκουν ως λόγο της ιδιωτικοποίησής τους τους μισθούς των εργαζομένων, που δήθεν ευθύνονται για το υψηλό κόστος και τα ελλείμματα».
Η κυβέρνηση και η ΝΔ κρύβουν, προσθέτει η ανακοίνωση, ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ αποτελεί δέσμευση στο Μάαστριχτ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ενώ για τους εργαζόμενους επιφυλάσσεται καθεστώς γαλέρας, με ελαστικές σχέσεις και μισθούς πείνας.
Μόνη λύση, καταλήγει το ίδιο κείμενο, αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ΔΕΚΟ, δήλωσε ότι «οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αφού λεηλάτησαν τις ΔΕΚΟ, μέσα από ένα πάρτι με τις προμήθειες και τα δημόσια έργα, σήμερα προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, να φορτώσουν όλα τα βάρη από αυτή την εγκληματική διαχείριση των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων».
«Και ιδίως, μέσα από μια κατευθυνόμενη τηλεοπτική επικοινωνιακή προπαγάνδα δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις στον κόσμο, ψεύτικα μεγέθη για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι ΔΕΚΟ είναι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και για την ελληνική οικονομία. «Χωρίς τον ΟΣΕ δεν θα υπήρχε σιδηροδρομικό δίκτυο. Χωρίς τη ΔΕΗ δεν θα υπήρχε ανάπτυξη στην περιφέρεια. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να εκποιήσουν το δημόσιο πλούτο. Αυτό είναι έγκλημα και κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία γι' αυτό που προσπαθούν να κάνουν» τόνισε. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook