Pellanet

Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης: Οι προϋποθέσεις και οι οδηγίες για την αίτηση

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που έχουν πληγεί από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, με ειδική νομοθετική ρύθμιση που προωθείται άμεσα, προβλέπεται ότι ειδικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023 απαλλάσσονται τα κτίσματα μετά του αναλογούντος οικοπέδου, που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν την 24η Ιουλίου 2021 και την 27η Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη, όπως έχουν οριοθετηθεί με τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 4646/Β/7-10-2021, 4740/Β/13-10-2021, 4882/Β/21-10-2021), εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση, ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που εκδίδονται έως τις 30/6/2022 και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, θα υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2021 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο επόμενα έτη. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ν. 4223/2013, οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους.

Η διαδικασία μέσω του arogi.gov.gr
Ταυτόχρονα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απλοποιεί τη διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου και έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ θα προβλεφθεί ότι:
• Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και έχουν υποβάλει:
◦ το σχετικό Δελτίο Επανελέγχου με το οποίο το ακίνητο έχει κριθεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση ή
◦ το Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,
τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να υποβληθεί νέα αίτηση.
Τα απαραίτητα στοιχεία θα αντληθούν από την πλατφόρμα arogi.gov.gr και η αίτηση που έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα θα θεωρηθεί ότι υπέχει και θέση αίτησης για χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.
• Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά δεν έχουν υποβάλει το σχετικό δελτίο επανελέγχου με το οποίο το ακίνητο έχει κριθεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση ή Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου, παρότι έχουν ειδοποιηθεί να το πράξουν, σε επόμενη φάση θα δοθεί, προσεχώς, η δυνατότητα ανάρτησης των σχετικών δελτίων αυτοψίας, ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
• Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή των εν λόγω ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ, με αίτησή τους στη Δ.Ο.Υ. τους, συνυποβάλλοντας τα παραπάνω απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Διευκρινίζεται ότι για τις Δ.Ο.Υ. που εντάσσονται στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» (89 Δ.Ο.Υ. σήμερα) της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας αυτής.

Για την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, θα εκδοθεί νέα πράξη προσδιορισμού του φόρου από την ΑΑΔΕ και τυχόν καταβληθέντα ποσά φόρου για ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ θα συμψηφιστούν με υφιστάμενες φορολογικές οφειλές ή θα επιστραφούν.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποδεικνύουν έμπρακτα, για ακόμη μια φορά, ότι ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά, με τις απαραίτητες προσαρμογές, στις ανάγκες των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τον σεισμό, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανακούφισή τους, την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

18:09 - Αυτό το καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στο πιο όμορφο θερινό σινεμά της Ελλάδας!

18:05 - ΣΔΕ Γιαννιτσών, Ανοικτή εκδήλωση Διάχυσης αποτελεσμάτων κινητικοτήτων Erasmus+

18:01 - Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας και του Δήμου Γιαγκόντινα – Νέα προοπτική για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη

17:59 - Όταν ο Καμπανέλλης συνάντησε τον Μίκη : Μουσικοθεατρική παράσταση στον πεζόδρομο Γιαννιτσών!

13:14 - Ο Δημήτρης Τουτζάρης, από τη Farmer Secret στον PellaFm 103.3

12:22 - Συνέντευξη Φώτη Χατζόγλου, Περιφερειακού Συμβούλου ΠΕ Πέλλας στον PellaFm 103.3

23:16 - Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ – ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΑΜΙΛΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

16:13 - τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

09:40 - Στα 21 της χρόνια η Ισμήνη Τσιντονίδου ταξιδεύει από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης

14:24 - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11:00-15:00 ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑ, ΠΑΡΚΟ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ 11:30 πμ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ