Σε μια περίοδο, όπου η χώρα δίνει σκληρή μάχη προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, ο δήμος Τρικάλων πρωτοπορεί και με δυο καινοτόμα μέτρα που εφαρμόζει τα τελευταία 24ωρα, καταφέρνει να περιορίσει με τους πιο “έξυπνους” τρόπους τις εξόδους από το σπίτι των ηλικιωμένων δημοτών του και όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Τηλε-φροντίδα και τηλε-πρόνοια είναι τα μυστικά της επιτυχίας του δήμου, ενάντια στον κορονοϊού, τα οποία όπως εξηγεί στο newsit.gr ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου έχουν στόχο να κάνουν
το… “Μένουμε σπίτι” μια ξέγνοιαστη διαδικασία:
“Τον εξοπλισμό τον είχαμε μέσα από διάφορα πιλοτικά προγράμματα που κατά καιρούς εφαρμόζουμε και από σήμερα πολλοί ηλικιωμένοι κάτοικοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τα έχουν ήδη στα σπίτια τους και τα χρησιμοποιούν” εξηγεί ο δήμαρχος Τρικάλων και προσθέτει “Έχουμε τρέξει πολλά προγράμματα τηλεϊατρικής και τηλεπρόνιας, ενώ το πιο ενδιαφέρον το τρέξαμε πέρσι αφορά άτομα με άνοια. Ουσιαστικά καταφέραμε με ειδικούς αισθητήρες να παρακολουθούμε τις κινήσεις των ανθρώπων αυτών μέσα στο σπίτι. Έτσι ο εξοπλισμός αυτός, όπως και τα ειδικά μηχανήματα που μετρούν ζάχαρο, πίεση, τα οποία αποστέλλουν τα δεδομένα αυτόματα στο γιατρό χρησιμοποιείται τώρα, ώστε να περιορίσουμε τους ηλικιωμένους μας στα σπίτια τους”.
Αυτό το κατάφερε ο δήμος με την συνεργασία της εταιρίας e-Τρίκαλα και θεωρείται άκρως καινοτόμο και αποτελεσματικό, αφού οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες θα μπορούν να μετρούν δωρεάν τον σακχαρώδη διαβήτη τους. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια τηλεσαχκαρόμετρων με διεπαφή bluetooth και διασύνδεση μέσω διαδικτύου με τον γιατρό, προκειμένου να μην κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη τους σε κάποιο ιατρείο. Από την άλλη σημαντική είναι και η χρήση των αισθητήρων, καθώς μέσω της τηλε-παρακολούθησης, η οποία γίνεται διαδικτυακά από αρμόδιο κέντρο τηλε-φροντίδας, θα μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι. Πρόκειται για ένα σετ αισθητήρες κίνησης εντός σπιτιού, οι οποίοι από τη μια διασφαλίζουν πως όλα είναι εντάξει και από την άλλη διαθέτουν ειδικά κουμπιά σε περίπτωση έκτακτης κλήσης για βοήθεια.
Εκτός από τον “έξυπνο” γιατρό, ο δήμος αναλαμβάνει και τα καθημερινά ψώνια των ηλικιωμένων δημοτών του, αρκεί να τηλεφωνήσουν στο 24310-20000 “Το πιο ενδιαφέρον που κάνουμε είναι η τηλεφωνική επικοινωνία που έχουμε με τις ευπαθείς ομάδες του δήμου, όπου μας καλούν μας λένε τι χρειάζονται να τους ψωνίσουμε και εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους εξυπηρετήσουμε.
Σήμερα οργανώνουμε και την διανομή των τροφίμων με delivery, ενώ από αύριο συνεργεία δικά μας εξοπλισμένα με μάσκες και γάντια, θα τα πηγαίνουν στα σπίτια. Με αυτούς τους τρόπους προσπαθούμε να περιορίσουμε τις εξόδους των ηλικιωμένων όσο μπορούμε. Σε όσους μας ζητάνε η “βοήθεια στο σπίτι” είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει” λέει ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου και καταλήγει.
“Για μας αυτή η περίοδος είναι μια πρόκληση, αφού πρέπει γρήγορα να βοηθήσουμε, σκεπτόμενοι διαφορετικά, τον κόσμο μας. Όλοι οι δήμοι μαθαίνω ότι κάνουν τα πάντα για τους δημότες τους, με
βοήθεια των ευπαθών ομάδων, απολυμάνσεις και αυτό είναι σημαντικό για όλους μας, προκειμένου να νικήσουμε το γρηγορότερο τον κορονοϊό”.
«Μείνε σπίτι και τηλεφώνησε– Είμαστε εδώ για σένα» Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα του Δήμου Τρικκαίων προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες με τα δύο νέα, καινοτόμα μέτρα δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και των συμπολιτών τους βγαίνοντας από το σπίτι. Ποια είναι αυτά; Η τηλεφροντίδα και η βοήθεια στο σπίτι, που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, Δευτέρα 16 Μαρτίου.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δήμος σε συνεργασία με την εταιρεία e-Τρίκαλα, προσφέρει δωρεάν σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τον
απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου οι καθημερινές τους μετρήσεις για τις τιμές ζαχάρου να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια τηλεσαχκαρόμετρων με διεπαφή bluetooth και διασύνδεση μέσω διαδικτύου, προκειμένου να μην κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε κάποιο ιατρείο.
Ακόμα, παραχωρείται δωρεάν σετ αισθητήρων «έξυπνης οικίας» σε μοναχικούς ηλικιωμένους και άτομα των ευπαθών ομάδων για τηλεπαρακολούθησή τους μέσω διαδικτύου από το αρμόδιο κέντρο τηλεφροντίδας. Πρόκειται για ειδικούς αισθητήρες κίνησης εντός σπιτιού, προκειμένου να διασφαλιστεί πως όλα είναι εντάξει αλλά και ειδικά κουμπιά έκτακτης κλήσης για βοήθεια.
Υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» Ο Δήμος εξυπηρετεί πλέον τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδας στις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο τμήμα του Δήμου δέχεται κλήσεις στο 24310-20000 από όσους έχουν ανάγκη τρόφιμα, φάρμακα ή και επείγουσες συνδιαλλαγές με το δημόσιο και αφού τις αξιολογήσει, αναλαμβάνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου, 2020